Gemeente Doetinchem

Centrumplan Oosseld klaar voor uitvoering

Het centrumplan voor Oosseld is klaar. Gisteren is het college van b&w akkoord gegaan met het stedenbouwkundig plan. Als ook de gemeenteraad in februari instemt met het plan kunnen de voorbereidingen voor de bouw beginnen.

In september 2006 stelde het college van b&w het voorlopig stedenbouwkundig plan voor het centrumgebied Oosseld vast. Na de inspraakperiode is flink aan het plan gesleuteld om zoveel mogelijk aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen. Het definitief stedenbouwkundig plan is nu klaar om door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Leefbaarheid
De gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten investeren samen in de leefbaarheid en toekomstwaarde van de wijk Oosseld. De aanleg van een nieuw centrumgebied is onderdeel van deze aanpak. Deze dorpscampus biedt ruimte aan wonen, winkelen, leren, spelen, zorg en ontmoeting in een dorpse sfeer.

Dorps karakter
Het nieuwe wijkcentrum komt tussen de Patrijslaan, Meester Lovinklaan, Acacialaan en een deel van de Asterstraat en Primulastraat. De bedoeling is dat de circa 5.000 bewoners van de Bloemenbuurt, de Bomen- en Vogelbuurt, de Vijverberg en Vijverberg-Zuid daar straks terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen en basisonderwijs, welzijnswerk, sport en ontspanning. Kleinschaligheid en een dorps karakter kenmerken het nieuwe centrum. De woningen en voorzieningen liggen aan een plein, dat de Bomen- en Vogelbuurt met de Bloemenbuurt verbindt. Het plein is grotendeels autovrij en biedt volop speelmogelijkheden. De Kievitlaan wordt geknipt en de Dennenweg wordt bij de winkels ingericht als woonerf. De Dennenweg wordt de nieuwe dorpsstraat van Oosseld, compleet met een multifunctionele accommodatie (MFA), een paramedisch centrum, een COOP-supermarkt en andere winkels zoals een rijwielhandel en een drogist. In de MFA komen onder andere een brede school en een nieuwe sporthal.

Woningen
Op de plek van de huidige sporthal aan de Meester Lovinklaan komen 14 twee-onder-eenkapwoningen. Deze woningen krijgen spitse daken zodat deze goed aansluiten bij de bestaande woningen in de buurt. De huidige seniorenwoningen tussen de Dennenweg en de Kievitlaan verdwijnen. De huidige bewoners komen te wonen in drie chalet-vormige complexen met in totaal 36 zorgappartementen. Boven de winkels komen 19 huurappartementen van verschillende omvang die allemaal bereikbaar zijn met een lift.
Het hele centrum krijgt een warme en uitnodigende uitstraling. De gebouwen hebben een karakteristieke kap en er wordt gewerkt met duurzame materialen. Ook aan de kwaliteit van de openbare ruimte is veel aandacht besteed. Het plein krijgt een groen karakter met grote bomen, brede plantvakken, hagen langs de gebouwen en de tuinen rond de woningen. Waardevolle bestaande bomen zijn ingepast in de tuinen en openbare ruimte. Brede ligusterhagen op het plein vormen de scheiding tussen het openbare plein en de woningen.

Meer informatie
Inwoners van Oosseld ontvingen een nieuwsbrief waarin het hele centrumplan in een notendop is verwoord. Op dinsdag 11 december organiseerden de gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten een inloopavond over het centrumplan in Het Woonatelier aan de Dennenweg 6. Deze bijeenkomst is door ruim 75 inwoners bezocht. Tijdens de inloopavond was onder andere de maquette van de multifunctionele accommodatie te bezichtigen. Geïnteresseerden kunnen nog steeds op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur terecht in het woonatelier voor meer informatie.