Honderden banen van thuishulpen in loondienst verdwijnen door WMO-beleid van de gemeenten Winschoten, Stadskanaal, Bellingwedde, Vlagtwedde, Reiderland, Scheemda
Het WMO-beleid van een aantal gemeenten in Oost Groningen leidt tot verlies van veel werkgelegenheid bij thuiszorginstellingen in Oost Groningen. Bij de thuiszorginstellingen Oosterlengte (Winschoten) en Meander (Veendam) zijn al enkele honderden reguliere deeltijdbanen van thuishulpen verloren gegaan. Tijdelijke contracten van deze werknemers zijn niet verlengd. Alleen al bij Oosterlengte is van 107 werknemers de arbeidsovereenkomst niet verlengd. In Stadskanaal staan meer dan 200 arbeidsplaatsen op de tocht en zullen werknemers in loondienst worden vervangen door alfahulpen. Als de gemeenten hun beleid niet wijzigen, dreigt een golf van ontslagen onder werknemers met vaste dienstverbanden.
De problemen doen zich in het bijzonder voor in de Oostgroninger gemeenten Bellingwedde, Reiderland, Scheemda, Winschoten, Stadskanaal en Vlagtwedde. Deze gemeenten hebben gekozen voor een aanbestedingsmodel, waarin de tarieven voor huishoudelijke zorg sterk zijn gedaald. De wijze waarop deze gemeenten de zorg indiceren en toekennen, leidt er bovendien toe dat hulpbehoevende bewoners veel vaker dan voorheen minder geschoolde alfahulpen krijgen toegewezen in plaats van thuishulpen die in loondienst werken van thuiszorginstellingen. Daardoor worden werknemers in loondienst ingewisseld voor alfahulpen.
ABVAKABO FNV keurt het beleid en het handelen van de betreffende gemeenten sterk af. Met het beleid worden thuiszorginstellingen en hun werknemers tot het uiterste uitgeknepen en hulpbehoevende cliënten worden opgezadeld met de alfaconstructie. In Stadskanaal en Vlagtwedde wordt in 90 % van de gevallen alfahulp toegekend, terwijl een jaar geleden nog meer dan 50 % van de gevallen hulp werd verleend door thuishulpen in loondienst. ABVAKABO FNV vindt het onaanvaardbaar dat honderden banen van thuishulpen in loondienst worden omgezet naar de alfaconstructie, met inferieure arbeidsvoorwaarden (geen CAO, geen pensioenopbouw, geen sociale zekerheid e.d.)
Dat het anders kan, blijkt duidelijk uit de praktijk bij gemeenten als Veendam, Pekela, Menterwolde en de stad Groningen. Die gemeenten hanteren betere, kostendekkende tarieven en de alfaconstructie wordt in deze gemeenten vrijwel niet toegepast.
ABVAKABO FNV gaat de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Winschoten, Scheemda, Reiderland en Bellingwedde oproepen hun beleid te wijzigen. Als opdrachtgevers kunnen en mogen zij zich niet afwenden van de rampzalige gevolgen van het aanbestedingsbeleid dat zij voeren, vindt ABVAKABO FNV. De bond zal daarbij de gemeenten wijzen op de aanbevelingen die de VNG en het Ministerie van VWS over sociaal aanbesteden hebben gedaan aan gemeenten.
Nadere informatie:
William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV
Tel. 06 51218417
ABVAKABO FNV