Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
KNMI in 2007: opnieuw een zeer warm jaar
Belangrijkste nieuws over weer en klimaat
21 december 2007 - Het jaar 2007 wordt vrijwel net zo warm als vorig jaar. Dat is opmerkelijk want 2006 was het warmste jaar in drie eeuwen! Eind december volgen de jaarcijfers. Vooruitlopend daarop alvast een greep uit het belangrijkste weer- en klimaatnieuws van dit jaar.
Recordjaar 2007 (Bron: ANP/KNMI)
Recordjaar 2007 (Bron: ANP/KNMI)

Nieuw IPCC-klimaatrapport over menselijke invloed De mensheid heeft een onmiskenbare invloed op het klimaat en dat blijft nog eeuwen zo, zelfs als we maatregelen nemen om die invloed te beperken. Reeds waargenomen veranderingen, zoals gemiddeld hogere temperaturen, een stijgende zeespiegel en veranderingen in neerslag en extreem weer, zullen verder doorzetten. De gevolgen zijn steeds duidelijker zichtbaar voor natuur, mens en maatschappij. Er zijn steeds meer onderzoeksgegevens, documenten en argumenten die dit beeld versterken en onderbouwen. Dat zijn de voornaamste conclusies van het vierde IPCC Assessment Report dat in 2007 is verschenen. Het klimaatpanel heeft met dit rapport een belangrijke stap voorwaarts gezet en veel zorg besteed aan het zichtbaar maken van d emate van zekerheid en onzekerheid van de verschillende
bevindingen. Verschillende KNMI-onderzoekers zijn nauw bij de totstandkoming en de presentatie van de IPCC-rapporten, waaraan jaren is gewerkt. Het Nederlandse Focal Point is gevestigd bij het KNMI in De Bilt.

Nobelprijs voor de Vrede voor IPCC en Al Gore
Als kroon op het werk ontving het IPCC samen met de voormalige Amerikaanse vice president Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede 2007. Al Gore heeft het met zijn film An Inconevnient Truth voor elkaar gekregen dat klimaat en milieu hoog op de internationale agenda is gekomen. Volgens het Noorse Nobelcomité krijgen het IPCC en Al Gore de onderscheiding voor hun "inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaat verandering, en het leggen van de fundamenten voor maatregelen die nodig zijn om dergelijke verandering tegen te gaan".

Extreem weer in Europa
Niet alleen in ons land was het gedurende een groot deel van het jaar aanzienlijk warmer dan normaal, ook in verschillende andere Europese landen sneuvelden warmterecords. Zo was de winter van 2007 zowel in België als in Duitsland de zachtste sinds het begin van de metingen met afwijkingen van ongeveer 4 graden boven normaal. Op het Duitse Helgoland was de winter net zo zacht als normaal in Marseille.

Volgens het Europees Centrum zou de zachte winter gevolgd worden door een warm voorjaar en ook dat gebeurde. Vooral april was een historische maand: in Zwitserland was de maand lokaal 10 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. In België was het half april al tropisch warm en eind april werd op IJsland ruim 21 graden gemeten. Bovendien was het extreem droog: in de lage landen kregen een aantal weerstations de hele maand april geen druppel. Ook de zon maakte overuren als nooit eerder. In het Oostenrijkse Innsbruck was april vrijwel net zo zonnig als de zonnigste zomermaand.

In de loop van de zomer kwam in veel landen een einde aan het warme en droge weer en werd het heel nat. England en Wales hadden in zeker 250 jaar niet zoveel zomerregen gehad wat leidde tot overstromingen. In het zuidoostelijke deel van Europa wist de hitte zich te handhaven. De Balkanlanden en Griekenland werden getroffen door enkele hittegolven met soms een week lang temperaturen tussen 40 en 47 graden. Vooral Griekenland werd zwaar getroffen door de ergste natuurbranden sinds mensenheugenis.

In het najaar normaliseerde het weer in veel landen. Het Europese continent beleefde een betrekkelijk rustige herfst zonder noemenswaardige stormen. Opmerkelijk is wel de vroege winterinval in het Alpengebied: het Oostenrijkse laagland kleurde in de eerste helft van september al wit. De zwaarste storm van het jaar woedde gelijk in het begin op 18 januari. Deze storm die op de Duitse bergtoppen vergezeld ging van windstoten tot 200 km/uur trof vrijwel heel Europa. In de meeste landen was deze storm, die in heel Europa aan zestig mensen het leven kostte, de zwaarste van de laatste vijf jaar.

Internationaal Pooljaar en de smeltende ijskap
Eind deze zomer werd duidelijk dat er sinds met satellieten wordt gemeten op de Noordpool nog nooit zo weinig ijs had gelegen. Het minimum aan ijs in een groot gebied overtrof alle verwachtingen. Volgens het KNMI is een verband met het opwarmende klimaat zeer aannemelijk en is het goed denkbaar dat nog voor de helft van deze eeuw al het noordpoolijs is verdwenen. Schokkend nieuws is dat want eerder werd ervan uitgegaan dat het ijs pas aan het eind van deze eeuw volledig zou zijn verdwenen. Een recent rapport van de NASA gaat nog verder en gaat ervan uit dat het ijs misschien al rond 2013 is verdwenen.

Het nieuws viel toevallig wel op zijn plek in het Internationaal Pooljaar dat Hare Majesteit de Koningin op 8 maart 2007 in Leeuwarden officieel opende. Overal in de wereld wordt aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek en cultuur in de Poolgebieden. De klimaatverandering is vanzelfsprekend een belangrijk thema van het Arctisch onderzoek. Ook het komende jaar staat in het teken van poolonderzoek: het International Polar Year (IPY) duurt nog tot maart 2009!

Twintig jaar bescherming ozonlaag
Ook het ozongat maakt traditioneel deel uit van ons jaaroverzicht en volgens de voorspellingen blijft dat de komende jaren ook zo. Toch is er goed nieuws te melden: het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag twintig jaar geleden van kracht werd blijkt zijn vruchten af te werpen. De productie en het gebruik van ozonlaag aantastende stoffen is sindsdien sterk afgenomen. Het jubileumjaar van het Montreal Protocol stond dan ook in het teken van de ozonlaag en het jaarlijkse ozongat op de Zuidpool. Dit jaar was het ozongat over Antarctica ongeveer 30% kleiner dan vorig jaar toen het tekort aan ozon een dieptepunt bereikte. Volgens onderzoekers houdt het kleinere ozongat van dit jaar nog geen verband met de genomen maatregelen maar is het te wijten aan natuurlijke variaties in temperatuur en luchtstromingen.

Nieuwsarchief op internet
Het bovenstaande overzicht is slechts een kleine selectie uit het vele nieuws waaraan het KNMI in 2007 aandacht besteedde. Onder het kopje Nieuws vindt u tal van links naar het nieuws van het afgelopen jaar. Met de zoekfunctie kunt u bovendien elk gewenst nieuws- of persbericht terughalen. Op onze tweede nieuwspagina (te bereiken via "meer nieuws" onder het nieuwsblok op de voorpagina) treft u een zoekbalkje. Het nieuws over de klimaatverandering vindt u onder klimaat in het nieuws. Onder bevingen in het nieuws vindt u het nieuws over aardbevingen, kernproeven en infrageluid.

Klimatologisch jaaroverzicht
Onder Verder lezen- archief klimatologisch overzicht vindt u een verzameling van alle maand- en seizoensoverzichten van het afgelopen jaar. Het klimatologisch jaaroverzicht over 2007 brengt het KNMI op vrijdag 28 december a.s. uit. Onder Verder lezen vindt u een pagina (tussenstand) waarop actueel bijgehouden wordt hoe het voorlopig staat met de gemiddelde temperatuur van 2007. Zo kunt u zelf volgen of het temperatuurrecord gehaald wordt.

---

Het weer in 2007 (Bron: ANP/KNMI) De noordoosten brengt de Griekse rook tot bij de Libische kust
Eerste uitgave: 10-12-07