Waterschap Roer & Overmaas


bij Linne aan

Waterschap pakt Vlootbeek bij Linne aan

Meanderend, met oog voor vis en wandelliefhebber

Het Waterschap Roer en Overmaas wil, in nauwe samenwerking met de gemeente Maasgouw, een deel van de Vlootbeek gelegen in de Linnerweerd nabij Linne omleggen en opnieuw inrichten. De Vlootbeek zal straks over 500 meter weer grotendeels de oude historische en licht slingerende loop gaan volgen. Ook wil het waterschap een knelpunt voor vismigratie bij de monding van de Maas oplossen door een vistrap te bouwen over een lengte van 70 meter.

Er komt ook een vistrap bij het afvoermeetstation nabij de Vlootbekermolen (Maasbrachterweg) zodat vissen kunnen optrekken. Het waterschap Roer en Overmaas is de aanbestedingsprocedure gestart en verwacht in februari 2008 te kunnen beginnen met de herinrichting van de Vlootbeek. De totale kosten bedragen 1,6 miljoen euro. Het waterschap krijgt ruim 7 ton van derden, waaronder van Rijkswaterstaat in het kader van de overeenkomst `Herstel en Inrichting Beekmondingen Maas', de Subsidieregeling gebiedsgericht Beleid van het Rijk oftewel Vitaal Platteland en van de gemeente Maasgouw.

oude loop Vlootbeek `De herinrichting van de beek is bedoeld om de vorm, ook wel morfologie genoemd, van de beek te verbeteren zodat de ecologische waarden en de waterkwaliteit verbeteren. Ook zal het vismigratieknelpunt bij de Maas worden opgelost. De beek gaat straks licht slingeren zodat er meer variatie komt in de oeverzones, de waterdiepte en -breedte en de stroomsnelheid. We leggen ook beekbegeleidende struiken aan. Door het maken van twee nevengeulen creëren we twee moeraszones. De afvoercapaciteit van de nieuw te graven deel van de beek blijft gewaarborgd ', aldus de projectleider Mireille Arntz van het waterschap.

Bij een normale hoeveelheid waterafvoer gaat al het water door de beek en bij hogere waterafvoeren gaan de nevengeulen/moeraszones tijdelijk meestromen. Ook legt het waterschap, mede op verzoek van de gemeente Maasgouw, wandelpaden aan. `Dit past ook in de visie van het waterschap dat water van iedereen is en recreatie mogelijk moet zijn daar waar het kan. We beogen daarmee ook de beleving van water in het landschap voor de inwoners in de nabije omgeving mogelijk te maken', voegt de projectleider eraan toe.

Het huidige tracé van de Vlootbeek dat wordt omgelegd kan komen te vervallen en wordt over 330 meter gedempt met vrijkomend zand uit het de aanleg van de nieuwe loop (het historische tracé). De overige meters van de huidige loop worden gedempt op het moment dat de gemeente Maasgouw een bergbezinkbassin heeft aangelegd. Gemeente en waterschap zijn overeengekomen dat het waterschap bij dit werk de toevoerleiding vanaf de Keulstraat naar het door de gemeente aan te leggen bassin realiseert.

`Deze maatregelen zorgen er straks voor dat wij als gemeente voldoen aan de basisnormen door de overstort op de Vlootbeek op te heffen. En als gemeente zijn we erg blij met de wandelpaden die er komen', aldus een woordvoerder van de gemeente Maasgouw.

`Dit is ook van belang in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water, waarbij we als waterbeheerders in het Stroomgebied Maas ervoor moeten zorgen dat het water in een goede chemische en ecologische toestand verkeert. Daartoe nemen wij als waterschap, samen met onder andere gemeenten, de nodige maatregelen, aldus Mireille Arntz.