Gemeente Borsele

Borsele zet jongeren in bij veiligheidspolitiek

Heinkenszand, 19 december 2007

De gemeente Borsele gaat begin volgend jaar een jongerendag organiseren met als thema Veiligheid. Via dit onderwerp wil Borsele dat jongeren kennis kunnen maken met de lokale politiek. Het project wordt georganiseerd in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en is getiteld Wegwijs op het gemeentehuis.

De Wegwijsdag wordt vaker bij gemeenten georganiseerd. Het bijzondere in Borsele is dat de gemeente geen middelbare school binnen haar gemeentegrenzen heeft en dat het dus moeilijk is om jongeren te werven voor de dag. Maar Borsele wil die uitdaging aangaan. Het doel van de dag is om jongeren meer te betrekken bij de politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Ze zullen gesprekken voeren met ambtenaren, raadsleden en vertegenwoordigers van verschillende instellingen. Uiteindelijk wordt een gemeenteraadsvergadering gehouden waarbij gekozen wordt om een van de jongereninitiatieven daadwerkelijk uit te voeren.

Jongeren uitnodigen
De gemeente Borsele start deze week met het werven van jongeren. Dit gebeurt via een advertentie in het huis-aan-huisblad De Borselse Bode. Begin januari volgen persoonlijke uitnodigingen. De dag wordt georganiseerd op 6 maart 2008. De gemeente vraagt betreffende scholen om hun leerlingen vrijaf te geven om aan deze dag deel te kunnen nemen.
De gemeente Borsele organiseert niet voor het eerst een kennismaking voor jongeren. Al jaren bestaat er een zomerstage waarbij jongeren een weekje stage kunnen lopen bij de gemeente. Dit jaar kiest de gemeente ervoor om de jongeren te betrekken in de vorm van de Wegwijsdag.