Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Meteorologica, Weermagazine en Zenit in december 21 december 2007 - Op de valreep van het jaar bieden de weerkundigen in ons land de nodige interessante leesstof over weer en klimaat met veel aandcht voor bijzonder en extreem weer, de weersvoorspelling en de winter in Nederland.
Weermagazine december 2007
Weermagazine december 2007
Meteorologica over historie voorspellingen en neerslagextremen De decembereditie van Meteorologica van de Nederlandse Vereniging voor BeroepsMeteorologen (NVBM) gaat uitgebreid in op de voorspelbaarheid van het weer, niet alleen de huidige weersverwachtingen maar ook de geschiedenis van de weersvoorspelling. De eerste (wetenschappelijke) weersvoorspellingen zijn al in de achttiende eeuw uitgebracht. De beroemde scheikundige Lavoisier schreef in 1780 over de mogelijkheid het weer een op twee dagen vooruit te voorspellen met een zeer grote waarschijnlijkheid. Hij dacht zelfs aan een voorspellingskrant die van groot nut kon zijn voor de gemeenschap. Oud KNMI-er Wouter Lablansen KNMI-er Gerard van der Schrier verdiepten zich in de historie van de weersvoorspelling en staan uiteraard ook stil bij de rol van Buys Ballot en de betekenis van de Noorse School.

Verder in Meteorologica 4 december 2007) aandacht voor neerslagextremen en klimaatscenario's naar aanleiding van een onderzoek door meteoroloog Geert Groen van het KNMI naar de zware buien van augustus 2006. Groen onderzocht hoe de uur- en dagneerslag past in het beeld van het huidige en toekomstige klimaat en biedt een overzicht van de neerslagextremen in het huidige klimaat en hoe dat in de toekomst kan veranderen. Verplichte kost voor specialisten maar ook voor de geïnteresseerde leek een interessant verhaal, waarvan Meteorologica een samenvatting geeft. Onder Verder lezen vindt u een link naar een pdf van de bewuste publicatie.

Meteorologica kijkt ook terug op de storm van 9 november jl, de wateropzet en de voorspellingen daarvan. Heel bijzonder was dat deze storm al een week tevoren was voorzien. Daarnaast naast nieuwtjes, aankondigingen en de columns (over Hollands Licht en de hoofdwetten der meteorologie) onder meer aandacht voor nieuwe wetenschappelijke kennis over windhozen en tornado's en een overzichtelijke terugblik op de afgelopen zomer voor het eerst in samenwerking met de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie.

Zenit over mist en verontreiniging
Ook Zenit van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde kijkt naast de verschillende artikelen over sterrenkunde terug op het voorbije weer, maar dan op dat van oktober. Vrijwel de hele maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Dat resulteerde in windstilte en mist waar Rob van Dorland van het KNMI nader op ingaat. Ook Meteoroloog Kees Floor gaat in op het onderwerp mist, maar zijn bijdrage gaat over de verontreiniging van de atmosfeer bij mistig weer.

Weermagazine: sneeuw, mist, hagel en onweer met Kerst Het Weermagazine vraagt zich af of we ooit nog ècht winterweer krijgen. Tien jaar lang heeft het in ons land ontbroken aan een koude winter, schaatsliefhebbers worden er moedeloos van.

Meteoroloog Jordi Bloem scheef een groot overzichtsartikel over winterweer in ons land, terwijl alle redacteuren van Weermagazine terugblikken op hun favoriete wintergebeurtenis: schaatsen op straat, kruiend ijs en sneeuw, mist, hagel en onweer tegelijk op eerste kerstdag 1995. Ook in Weermagazine is Kees Floor present maar hierin over zware sneeuwval in de Verenigde Staten. Het warme water van de Noord-Amerikaanse Grote Meren levert in het winterseizoen aan de overtrekkende koude poollucht voldoende warmte en vocht voor het ontstaan van hevige sneeuwval. Weerfotograaf Jacob Kuiper fotografeerde de afgelopen jaren bloeiende magnolia's en bramen in de winter en groene gasveldjes en maakte daarvan een fraaie fotocollage.

Verder in Weermagazine onder meer aandacht voor aardbevingsbestendig bouwen in Nepal, de ijsvogel, de lievelingsvogel van Willem van Oranje die verrassend genoeg profiteert van het warmere klimaat, de Nederlandse poolexpeditie van 1882/1883, het smeltende ijs op de Noordpool, en schade aan de bossen door sneeuw en ijzelrampen,een klimatologische terugblik op de herfst, aandacht voor enkele nieuwe boeken over de winters van toen en een puzzel over de zonnige wijnmaand.

Meer informatie over deze tijdschriften onder Externe Links.

Eerste uitgave: 19-12-07