Stadsdeel Zeeburg

Herinrichting openbare ruimte Timorplein

20 december 2007

Het Timorplein is een centraal gelegen plein in het noord-westkwadrant van de Indische Buurt. De huidige inrichting van het Timorplein is verouderd en sluit niet meer aan bij de gebruikseisen. Het is een plein waar veel gespeeld wordt en een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners.

Op het plein staat een beeldbepalend monumentaal gebouw. Vroeger was dit de ambachtschool, later een ROC, maar sinds een aantal maanden heeft het gebouw een flink aantal nieuwe 'bewoners'. Op 2 september 2007 openden een hostel (Stayokay), een bioscoop, theaterzaal, een café-restaurant (Studio K), het buurtgerichte digitale trapveld Cybersoek, het International Institute for Research and Education (IIRE) en een aantal zelfstandige kleinschalige ondernemingen hun gerenoveerde deuren. Ook deze nieuwe functies in het gebouw vragen om een herinrichting van de openbare buitenruimte.

Door alle veranderingen op en rond het plein heeft het Dagelijks Bestuur besloten tot het maken van een nieuw ontwerp voor de openbare ruimte.

Ingewikkelde ontwerpopgave

De ontwerpopgave voor het Timorplein is ingewikkeld. Vanuit de nieuwe functies in het gebouw is een inrichting met grootstedelijke allure gewenst. Het Timorplein is ook een buurtplein, waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Deze tegenstelling in functies en de uiteenlopende belangen van betrokken partijen, bepalen het ontwerp in de basis. Het uitgebreide pakket aan eisen en wensen die de verschillende functies van het plein met zich meebrengt, betekent een enorme ruimteclaim op een beperkt pleinoppervlak. Uitgangspunt voor de nieuwe inrichting is dan ook: er moeten keuzes worden gemaakt, niet alles kan een plek op dit plein krijgen. De openbare ruimte wordt geschikt gemaakt voor een mix van functies. Spelen en verblijven zijn daarbij belangrijk.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Op 9 mei 2007 is tijdens een informatiebijeenkomst de aftrap gedaan voor de herinrichting van de openbare ruimte van het Timorplein. Bewoners en belanghebbenden kregen hier de ruimte om hun wensen en suggesties voor de herinrichting te uiten. Na die tijd is er veel gebeurd.

Zo gaven betrokken buurtbewoners zich op, om mee te denken in het ontwerpproces. Zij hebben in een viertal bijeenkomsten gereageerd op de voorstellen en keuzes die het landschapsarchitectenbureau Lodewijk Baljon hen voorlegde. Ook zijn een aantal maatschappelijk betrokken instanties betrokken bij de nieuwe inrichtingsplannen en is er bij de ondernemers van het gebouw Timorplein gepeild of de nieuwe inrichting aansluit bij de bedrijfsvoering van hun ondernemingen. Naar aanleiding van de verschillende consultatierondes heeft het landschapsarchitectenbureau een prachtig ontwerp gemaakt, waarin de wensen van de bewoners en ondernemers van het Timorplein goed tot hun recht komen.

Voorlopig Ontwerp Timorplein

Het afgelopen half jaar zijn de ideeën, wensen en eisen van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden omgevormd tot een inrichtingplan voor de openbare ruimte van het Timorplein. Het voorlopige ontwerp voor het Timorplein is vanaf 21 december 2007 te zien in een minitentoonstelling in de ontvangsthal van het theater en de bioscoop bij Studio K. Ook is het voorlopig ontwerp te zien via deze presentatie.

Op dinsdag 15 januari 2008 wordt het voorlopig ontwerp Timorplein uitvoerig toegelicht door het landschapsarchitectenbureau tijdens een informatieavond. Deze avond vindt plaats in een conferentiezaal van Stayokay en start om 19.30 uur. Tijdens deze avond hebben bewoners en andere belangstellenden de kans om aan de ontwerpers hun vragen over het ontwerp te stellen.

Een week later, op dinsdag 22 januari 2008, wordt het voorlopig ontwerp Timorplein gepresenteerd op de Politieke Avond. Deze avond biedt aan iedereen de gelegenheid om met elkaar, met de raadsleden en het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg van gedachten te wisselen over het ontwerp.

Wat kunt u nog betekenen in het ontwerp: inspraak

Vanaf 23 januari 2008 gaat een periode van zes weken van start, waarin belanghebbenden hun zienswijze op het voorlopig ontwerp Timorplein kunnen indienen bij het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg. Zienswijzen kunnen worden gestuurd aan:

Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg
Postbus 380
1000 AJ Amsterdam

Uw zienswijzen dienen uiterlijk op 5 maart 2008 ontvangen te zijn door het Dagelijks Bestuur.

Op dinsdag 12 februari 2008 wordt er een spreekuur gehouden, waarvoor belanghebbenden zich kunnen aanmelden om hier hun zienswijze op het voorlopig ontwerp mondeling te geven. U kunt zich aanmelden voor dit spreekuur bij mevrouw D. van Wageningen en mevrouw M. Muller van de afdeling Projecten via telefoonnummer (020) 608 0711 of per e-mail via info@zeeburg.amsterdam.nl. Er wordt met u een afspraak gepland op 12 februari tussen 17.00 en 19.00 uur. De mondelinge zienswijzen worden in een verslag opgenomen, dat onderdeel uit zal maken van de zogenaamde Nota van Beantwoording.

Hoe gaat het verder?

De zienswijzen op het voorlopig ontwerp worden gebundeld in de Nota van Beantwoording. Tegelijkertijd worden de eventuele wijzigingen op het voorlopig ontwerp doorgevoerd, wat resulteert in het Definitieve Ontwerp Timorplein. De Nota van Beantwoording wordt samen met het definitieve ontwerp ter besluitvorming aangeboden aan de stadsdeelraad. Naar verwachting zal de raad in mei 2008 besluiten over het definitieve ontwerp.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.