Gemeente Bernheze


Bernheze gaat integraal horecabeleid opstellen

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft in het tweede kwartaal van 2007 in Bernheze een onderzoek ingesteld naar de stand van zaken met betrekking tot het horecabeleid. Op basis van de resultaten uit dit onderzoek heeft het college een plan van aanpak vastgesteld.

Vanaf 1 november 2000 is de herziene Drank- en Horecawet (DHW) van kracht. De nieuwe normen en de aanscherping van de bestaande regels zijn gericht op matiging van het alcoholgebruik en het beperken van het risico van alcoholgerelateerde problemen in specifieke risicosituaties en/of bij bepaalde kwetsbare groepen als jongeren en probleemdrinkers. De feitelijke invulling en verdere vormgeving van het beleid rondom alcoholproblematiek krijgen vooral op lokaal niveau gestalte.

Het onderzoek heeft zich gericht op de volgende aspecten:
· samenhangend beleid en regelgeving;

· uitvoering en organisatie;

· stand van zaken van de naleving van de voorschriften en de kwaliteit van de vergunningen en ontheffingen.

In dit kader zijn de beleidsnota's en andere relevante documenten bekeken. Ook zijn steekproefsgewijs dossiers van verleende vergunningen en ontheffingen beoordeeld en controles uitgevoerd bij vergunningplichtige en niet vergunningplichtige alcoholverstrekkende bedrijven.

De bevindingen zijn weergegeven in een rapportage. Het VWA maakt in het rapport onderscheid tussen verplichtingen en aanbevelingen. De verplichtingen betreffen wettelijke verplichtingen van de gemeente ten aanzien van de verlening van vergunningen en ontheffingen en de bestuursrechtelijke handhaving. De aanbevelingen betreffen de werkorganisatie en het beleid voor een adequate uitvoering van de wettelijke taken.

Een belangrijk actiepunt in het plan van aanpak van het college naar aanleiding van het onderzoekrapport is een integrale nota horecabeleid. Het college gaat deze opstellen en medio juni 2008 ter vaststelling voorleggen aan de gemeenteraad.