Provincie Noord-Holland

Datum

21-12-2007

Onderwerp

Verbrakking Westzaan vraagt om meer tijd en investering

Nieuwsredactie

Gezamenlijk persbericht

De stuurgroep van het project Verbrakking Westzaan Brak is bijzonder heeft besloten om vervolgonderzoek te doen naar aanvullende financieringsmogelijkheden van het project. Dit onderzoek vindt plaats onder leiding van de provincie Noord-Holland. Uitkomsten van eerder onderzoek hebben namelijk een financierings-tekort van 2 miljoen aangetoond. De betrokken partijen onder-schrijven nog steeds het project, dat als doel heeft om in delen van de polder Westzaan het oorspronkelijk brakke milieu te herstellen. Daarom worden de komende drie maanden benut om te zoeken naar mogelijkheden voor aanvullende financiering. Ook wordt onderzocht of de opleveringstermijn (2010) die gebonden is aan het verkrijgen van de Europese LIFE-subsidie, verlengd kan worden. Naar verwachting zullen de uitkomsten van dit onderzoek in april 2008 bekend zijn.

In de stuurgroep van het project Brak is bijzonder zijn Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland, Dienst Landelijk Gebied en Rijkswaterstaat vertegenwoordigd. Aanleiding voor het besluit van de stuurgroep zijn de vooronderzoeken die zojuist zijn afgerond. Deze onderzoeken hadden betrekking op de technische en ecologische aspecten van het project. Het gaat hier om een innovatief project, dat nog niet eerder is uitgevoerd. Daarom was het niet mogelijk om eerder een complete kostenraming uit te voeren. Nu de vooronderzoeken zijn afgerond, blijkt er een tekort van 2 miljoen te zijn. De oorspronkelijke, globale raming voor het project was
3,5 miljoen, inclusief de Europese LIFE subsidie. De onverwacht hogere kosten liggen onder meer in noodzakelijke technische maatregelen, verbeterd inzicht in de risicos en aandacht voor de belangen van de gebruikers van het gebied. Voorbeelden hiervan zijn de zoetwater-voorziening voor vee en de doorvaarbaarheid voor recreanten. Het nemen van deze maatregelen vindt de stuurgroep noodzakelijk om draagvlak te krijgen voor het project.

Het vooronderzoek heeft aangetoond dat het inlaten van brak water technisch haalbaar is en een duurzame manier is om het veengebied met zijn oorspronkelijke flora en fauna te behouden. Het vooronderzoek vormt daarmee een stevige basis voor de verdere uitvoering van het project Brak is bijzonder.

In april 2008 zijn de resultaten van het vervolgonderzoek bekend. Belangstellenden kunnen de samenvattingen van de afgeronde onderzoeken vinden op de website van Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl).