coenen: "pectine, een complex ingredient"
Ir. G.J. (Gerd-Jan) Coenen:
"Pectine, een complex ingredient"
21 dec 2007 13:30
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr.ir. A.G.J. Voragen (Levensmiddelenchemie)
Co-Promotor: Dr. H.A. Schols
Pectine wordt in levensmiddelen vooral gebruikt als geleermiddel,
stabilisator of verdikkingsmiddel in producten zoals jam,
yoghurtdranken, vruchten-zuiveldranken en ijs. Daarnaast is er in
toenemende mate interresse in het mogelijk gezondheidbevorderend
effect van dit polysaccharide. Kennis van de exacte structuur zal
bijdragen aan het begrip van de fysiologische functie van pectine in
de plant en aan een verdere optimalisering van industriële en
medische toepassingen van dit polymeer. Om meer inzicht te krijgen in
de structuur werden nieuwe LC-MS en CE-MS methoden ontwikkeld, waarmee
verbindingen tussen verschillende structuurelementen konden worden
aangetoond. Als gevolg van de verkregen inzichten over de opbouw van
pectine, wordt een aanpassing aan het structuurmodel van pectine
voorgesteld, waarbij homogalacturonan ketens zowel lineair als vertakt
aan rhamnogalacturonan I worden gepositioneerd. De ontwikkelde
methoden, kunnen worden toegepast in onderzoek gericht op de
opheldering van techno- en biofunctionele eigenschappen van complexe
polysaccharidestructuren.
Titel proefschrift: "Structural characterization of native pectins"
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie