coenen: "pectine, een complex ingredient" Ir. G.J. (Gerd-Jan) Coenen: "Pectine, een complex ingredient" 21 dec 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A.G.J. Voragen (Levensmiddelenchemie)
Co-Promotor: Dr. H.A. Schols

Pectine wordt in levensmiddelen vooral gebruikt als geleermiddel, stabilisator of verdikkingsmiddel in producten zoals jam, yoghurtdranken, vruchten-zuiveldranken en ijs. Daarnaast is er in toenemende mate interresse in het mogelijk gezondheidbevorderend effect van dit polysaccharide. Kennis van de exacte structuur zal bijdragen aan het begrip van de fysiologische functie van pectine in de plant en aan een verdere optimalisering van industriële en medische toepassingen van dit polymeer. Om meer inzicht te krijgen in de structuur werden nieuwe LC-MS en CE-MS methoden ontwikkeld, waarmee verbindingen tussen verschillende structuurelementen konden worden aangetoond. Als gevolg van de verkregen inzichten over de opbouw van pectine, wordt een aanpassing aan het structuurmodel van pectine voorgesteld, waarbij homogalacturonan ketens zowel lineair als vertakt aan rhamnogalacturonan I worden gepositioneerd. De ontwikkelde methoden, kunnen worden toegepast in onderzoek gericht op de opheldering van techno- en biofunctionele eigenschappen van complexe polysaccharidestructuren.

Titel proefschrift: "Structural characterization of native pectins"

Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie