Gemeente Geertruidenberg


Dementieconsulente helpt bij zorg voor oudere én omgeving

Deze maand is dementieconsulente Cissy Spanjaard met haar werkzaamheden begonnen. Voor voorlopig twee jaar gaat de consulente aan de slag in de gemeente Geertruidenberg om dementerende ouderen en hun familie en omgeving (de zogeheten mantelzorgers) te ondersteunen en begeleiden.

De gemeente heeft hiervoor subsidie ontvangen van de provincie. De dementieconsulente is geen behandelaar, maar helpt bij het zoeken naar zorg zodat de dementerende zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

De dementieconsulente is gestationeerd bij de Stichting Trema en hier ook bereikbaar. Cissy Spanjaard is in de gemeente een bekend gezicht. Ze is al 24 jaar actief in het algemeen maatschappelijk werk. Vanuit haar werk heeft ze ook veel met ouderen te maken.

Steeds meer oudere inwoners van de gemeente lijden of gaan lijden aan een vorm van dementie. De projectgroep `Dementieconsulent in de gemeente Geertruidenberg' heeft daarom geijverd voor de komst van een speciale consulent voor deze groep ouderen en degenen die hen ondersteunen. In de projectgroep zitten vertegenwoordigers van de zorgorganisaties die in Geertruidenberg actief zijn (Riethorst Stromenland, Zorgorganisatie Hoge Veer, Stichting Thuiszorg Mark en Maasmond, Stichting Maatschappelijk Werk Trema en Stichting Welzijn Ouderen Geertruidenberg). Ook de projectgroep Ouderenproof heeft de gemeente geadviseerd om een dementieconsulent aan te stellen.

Cissy Spanjaard is deze dagen vooral bezig met het verzamelen van informatie. Zo ging ze samen met het hoofd maatschappelijk werk Frans Mulders ook kijken in Tilburg waar al langere tijd een dementieconsulente actief is. Ook in Waalwijk, Oosterhout en Made zijn consulenten aan de slag gegaan.

Landelijk onderzoek bevestigt dat steeds meer ouderen een lichtere of zwaardere vorm van dementie hebben. In de beginfase kan nog gesproken worden van "vergeetachtigheid", maar geleidelijk verergeren de symptomen. Vooral in die eerste fase hebben de dementerende maar ook zijn/haar familie en vrienden veel behoefte aan ondersteuning en informatievoorziening. Een deel van de patiëntengroep meldt zich aan bij de plaatselijke zorg- en welzijnsorganisaties. Daarnaast is er een andere groep die niet in beeld komt bij de hulporganisaties, maar overduidelijk wel bestaat. Deze mensen worden "zorgmijders" genoemd. ,,Mensen lopen er vaak niet mee te koop dat een familielid dementerend is. Ze blijven zelf redderen en zorgen tot ze er bij neervallen. En dat proberen we dus te voorkomen", aldus Frans Mulders.

Ook beginnende dementerenden houden lang een façade op en proberen hun problemen te verbergen met opmerkingen als `dat hoort bij het ouder worden'. Cissy Spanjaard benadrukt dat iedere oudere welkom is bij de dementieconsulente, ook degenen die twijfelen over hun klachten. ,,Het is vrijwillige hulpverlening, die uitgaat van de behoefte van de cliënt. Het is niet zo dat als je je hier meldt er geen weg terug is. En het doel is altijd om mensen zo lang mogelijk thuis te laten blijven." Soms kunnen ook oplossingen gevonden worden in heel praktische dingen. Zoals een grote klok met datum die aangeeft welke dag het is, of bordjes die zorgen voor bewegwijzering zodat de oudere minder snel de weg kwijtraakt in zijn eigen woning.

Cissy Spanjaard is voor 12 uur aangesteld als dementieconsulent. Ze is bereikbaar via het algemene maatschappelijk werk (bezoekadres Rembrandtlaan 5 in Raamsdonksveer, telefoonnummer 0162-520387). De projectgroep dementieconsulent hoopt dat in het eerste jaar zo'n 20 tot 25 mensen geholpen kunnen worden. Belangrijk is ook dat de eerstelijnshulpverlening bekend raakt met de dementieconsulent, omdat het vooral de huisarts en de thuiszorg zijn die voor verwijzing kunnen zorgen.