In het gisteren verstuurde persbericht over de toekenning van een Koninklijke Onderscheiding aan dr. Marc Petit is een fout gemaakt in de eerste regel van de introductie. Er stond abusievelijk "donderdag 22 december", i.p.v. "donderdag 20 december".
Excuses hiervoor. De correcte tekst volgt hieronder. Het verzoek het nieuws geheim te houden voor de decorandus en het embargo blijven gelden.
Met vriendelijke groeten,
Communicatie RUG
Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 135 / 18 december 2007
EMBARGO TOT 20 DECEMBER 2007, 10.00 UUR
GELIEVE GEHEIM TE HOUDEN VOOR DE DECORANDUS!
Koninklijke Onderscheiding voor computerpionier Marc Petit
Op donderdag 20 december 2007 wordt dr. M.A.C.E. Petit gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Petit stond aan de basis van de grootschalige computervoorzieningen van de RUG, maar leverde tevens een grote bijdrage aan de introductie van ICT in ontwikkelingslanden. Tijdens een bijeenkomst waarop de bijna zeventigjarige Petit afscheid neemt van de RUG, ontvangt hij de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester J. Rijpstra van de gemeente Tynaarlo. De plechtigheid vindt plaats om 10.00 uur in de Donald Smitszaal van de Zernikeborg.
Marc Aimé Charles Emile Petit (Grenoble, 1938) behoort tot de generatie van de eerste computerpioniers, zowel in Frankrijk als in Nederland. Met zijn grote deskundigheid en inzet droeg hij vanaf begin jaren zeventig bij aan de vooraanstaande plaats die de RUG (en daarmee Noord-Nederland) heeft op het gebied van grootschalige ICT-voorzieningen. Vooral zijn vele internationale contacten zijn daarbij erg behulpzaam geweest. In het bijzonder droeg hij bij aan de landelijke faam van de RUG op het gebied van 'supercomputing'.
In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was er nog weinig kennis en ervaring bij het beheer van grootschalige computervoorzieningen. Als plaatsvervangend directeur van het Rekencentrum (het huidige Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie) was Petit niet alleen leidinggevende en inhoudsdeskundige, maar ook feitelijk medewerker. Systeemwijzigingen werden meestal uitgevoerd in de vroege ochtenduren, buiten de gangbare kantooruren. Dat gebeurde vaak in aanwezigheid van Petit, die bekend stond om zijn lange werkdagen. Hij bleef gedurende deze periode bij de RUG werken, ondanks aantrekkelijke aanbiedingen van andere organisaties, in binnen- en buitenland.
Na zijn vervroegde uittreding (VUT) in 1995 bleef Petit met een deeltijdaanstelling werken aan ontwikkelingsprojecten die de Groningse universiteit in Afrika uitvoerde. Zijn eerste grote project was een ICT-project bij de Universiteit van Ouagadougou (Burkina Faso). Daarna was hij intensief betrokken bij vervolgprojecten in Eritrea, Tanzania, Uganda, Zambia en Mozambique. Er werden computernetwerken aangelegd, automatiseringsprocessen ingevoerd bij de centrale administratie, de bibliotheek en andere afdelingen van de betreffende universiteiten. Vaak werden ook de eerste koppelingen met het internet tot stand gebracht, waardoor studenten en stafleden toegang kregen tot de mondiale academische gemeenschap.
In de periode 1999-2006 is Petit ook door de TU Delft ingezet als senior consultant voor ICT-projecten tussen de TU Delft en de Cochin University of Science and Technology (CUSAT) in India en de Hanoi University of Civil Engineering (HUCE) in Vietnam. Deze projecten leidden niet alleen tot een versterking van de samenwerking tussen de TU Delft en partnerinstellingen in ontwikkelingslanden, maar ook tot de bundeling van krachten en expertise van de TU Delft en de RUG.
Hoewel Marc Petit van origine Fransman is, hebben zijn inspanningen aan ICT-projecten bijgedragen aan de goede naam van Nederland in ontwikkelingslanden. Petits credo is: 'Velen stoppen geld in het collectezakje, ik geef liever een deel van mijzelf om deze landen te helpen.' Eind 2007 loopt het laatste contract van Petit bij de RUG af, wanneer hij bijna 70 jaar is, een leeftijd waarop de meeste mensen al lang in 'ruste' zijn.
Noot voor de pers
- Informatie: Lydia Hollander, P&O RUG: tel. (050) 363 7026 / (050) 301 4823 / l.hollander@rug.nl.
- De uitreiking op donderdag 20 december door burgemeester J. Rijpstra van de gemeente Tynaarlo vindt plaats om 10.00 uur in de Donald Smitszaal van de Zernikeborg, Nettelbosje 1 te Groningen.
- Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie: http://www.rug.nl/cit
Redactie
Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050 - 363 44 44 /
Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd.
Rijksuniversiteit Groningen