Waterschap Regge en Dinkel


Lozingen in het Activiteitenbesluit

Per 1 januari 2008 treedt het Activiteitenbesluit in werking. Het aantal bedrijven dat onder de algemene milieuregels valt, wordt hiermee flink uitgebreid. Bij deze samenvoeging is ook regelgeving voor lozingen die vallen onder de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) meegenomen. Dit betekent dat in Nederland voor 37.000 bedrijven de milieuvergunning vervalt en dat er 1300 minder Wvo-vergunningen nodig zijn.

Het waterschap verleend Wvo-vergunningen voor het lozen van afvalwater op oppervlaktewater en voor bepaalde lozingen van afvalwater op de riolering. Indien u voor lozingen vanuit uw bedrijf nu een Wvo vergunning heeft, dan kunt u te maken krijgen met het Activiteitenbesluit. Alleen bedrijven die vallen onder de IPPC-richtlijn blijven sowieso geheel vergunningplichtig. Voor deze bedrijven geldt het Activiteitenbesluit dus niet.

De belangrijkste wijzigingen voor wat betreft lozingen
· Alle regels voor lozingen vanuit een bedrijf, in oppervlaktewater, bodem en rioolstelsels, zijn gebundeld in een besluit. Vroeger waren er regels voor lozingen opgenomen in de Wvo, maar ook in de Wet milieubeheer of de Wet bodembescherming.
· Bij lozingen op de riolering is er een onderscheid gemaakt in verschillende soorten rioolstelsels: schoonwater- en vuilwaterriool.

· Voor veel kleine en kortdurende lozingen op oppervlaktewater zijn algemeen geldende regels opgesteld. Voor de inwerkingtreding van het besluit moest hiervoor een vergunning worden aangevraagd met een langere proceduretijd.

· Er is meer aandacht voor `dunwaterproblematiek' en hemelwaterbeleid. Doelstelling is om zo veel mogelijk te voorkomen dat bijna schoon water op de riolering wordt geloosd.
· Er is voor bedrijven geen meetverplichting meer voor wat betreft de in het besluit geregelde lozingsactiviteiten. Het is aan het bevoegd gezag om te controleren of bedrijven voldoen aan de gestelde normen.

Met het Activiteitenbesluit is een zeer groot deel van de lozingen vanuit bedrijven onder algemene regels gebracht. Denk hierbij aan lozingen afkomstig van activiteiten bij:

· zeefdrukkerijen;

· bedrijven die oppervlakken van materialen behandelen;
· fotografische bedrijven;

· motorrevisiebedrijven;

· horeca lozend op oppervlaktewater;
· houtreinigingsbedrijven.

Daarnaast wordt voor bedrijven die Wvo-vergunningplichtig blijven een deel van de vergunningplicht opgeheven doordat in het besluit regels zijn opgenomen voor de lozing van

· huishoudelijk afvalwater;

· hemelwater;

· koelwater;

· bronneringen binnen inrichtingen;
· bodemsaneringen binnen inrichtingen.

Bij maatwerkvoorschrift of op grond van het zorgplichtartikel blijft het wel mogelijk dat het bevoegd gezag (het waterschap of de gemeente) ruimere of strengere normen stelt.

Overgangstermijnen
Wanneer u nu een Wvo-vergunning heeft, geldt er voor de meeste voorschriften uit de vergunning een overgangsperiode van maximaal 3 jaar. Voor een aantal voorschriften geldt een overgangstermijn van 6 maanden. Een voorbeeld hiervan is de meetverplichting. Deze zal dus automatisch binnen 6 maanden vervallen voor activiteiten opgenomen in het Activiteitenbesluit. In de komende periode zal worden beoordeeld of de voorschriften uit het besluit voor u zullen gaan gelden of dat er maatwerkvoorschriften moeten worden voorgeschreven.

Melden
Wanneer u activiteiten die vallen onder het Activiteitenbesluit start of wijzigt, dan moet dit worden gemeld. Deze melding kan elektronisch worden gedaan via de Activiteitenbesluit Internet Module. Deze is te benaderen via de link http://aim.vrom.nl/. Via deze link kunt u vervolgens digitaal melden bij uw gemeente. Wanneer digitaal melden nog niet mogelijk is, kan de melding ook schriftelijk worden ingediend bij de gemeente. De gemeente zal de melding doorsturen naar het waterschap indien er sprake is van Wvo-relevante afvalwaterlozingen. Natuurlijk kan voor vragen ook altijd contact op worden genomen met het Waterschap Regge en Dinkel.

Meer informatie
Meer informatie over het Activiteitenbesluit is te vinden op www.vrom.nl/activiteitenbesluit. Hier is onder andere een algemene folder over het Activiteitenbesluit en een folder over lozingen in het Activiteitenbesluit. Daarnaast kan voor vragen contact op worden genomen met uw brancheorganisatie, de gemeente en voor watergerelateerde vragen met Waterschap Regge en Dinkel.