Gemeente Roermond

College Roermond verheugd over conclusies rapport E,til

Het college van B&W reageert verheugd op de conclusies van het rapport Zjwame; kunt u het goed vinden? van onderzoeksbureau E,til, dat werd opgesteld in opdracht van de Rabobank. Tijdens de voorafgaande interviews werd uitgebreid stilgestaan bij de emotionele weerstand, die in Swalmen bestond tegen de herindeling. Vrijwel alle gesprekspartners hebben in 2007 contact gehad met bestuurders en/of ambtenaren van de Gemeente Roermond en hebben deze contacten als plezierig ervaren.

De meeste gesprekspartners gaven aan dat hun angst voor Hertense toestanden is verdwenen en dat men uit rationele overwegingen de herindeling achteraf als onvermijdelijk of zelfs als noodzakelijk beschouwd. Zij zijn van mening dat door de herindeling met name organisatorische, financiële en promotionele uitgangspunten zijn verbeterd. De gesprekspartners van E,til zien de herindeling en de A73-Zuid niet als een bedreiging, maar juist als een kans voor verdere uitwerking en realisatie van de (projecten in de) Toekomstvisie Swalmen 2014. Cruciaal daarbij is dat de Swalmense gemeenschap samen met het gemeentebestuur van Roermond actief gaat participeren in de uitwerking en realisatie van de verschillende projecten.

Deze conclusie doet ons deugd zegt burgemeester Van Beers. Het college heeft in de afgelopen tijd haar best gedaan om ook de inwoners van Swalmen het gevoel te geven erbij te horen. Met het toekennen van prioriteit aan het project Martin Giessen, het centrumplan en de herinrichting van de Rijksweg als straks de A73 geopend is, speelt het college in op de wens van juist deze inwoners.

We kunnen het echter niet alleen. Een herindeling kan alleen een succes worden als we samenwerken en begrip tonen voor elkaars mening en aanpak. Getuige dit rapport zijn we op de goede weg! Publicatiedatum: 20-12-2007 Bijgewerkt: 20-12-2007