Ingezonden persbericht


Persbericht, 20 december 2007

'100 STOELEN IN HET LLOYD HOTEL' GROEIT BUITEN PROPORTIES

Nog te zien t/m 13 januari

100 stoelen in het Lloyd Hotel
Het Lloyd Hotel is verbijsterd over de hoeveelheid stoelen die Gerrit Oorthuys uiteindelijk heeft meegenomen naar het Lloyd Hotel. Gerrit Oorthuys, verzamelaar van stoelen uit de 20ste eeuw kwam aan met bijzondere exemplaren, waaronder stoelen van Gerrit Rietveld, Krijn de Koning, Richard Hutten en Martin Visser. Verzamelaars uit zijn omgeving brachten vervolgens meer en meer stoelen, waaronder Afrikaanse krukjes en een Thonet kinderstoel.

BULGAARS DESIGN: 'OPEN YOUR SUITCASE'
TENTOONSTELLING: (Az i mojat kufar)
18 januari - 10 februari 2008

De Culturele Ambassade presenteert in samenwerking met NL-Studio een tentoonstelling van Bulgaars design.

een koffer vol
Op 28 september organiseerde NL Studio in galerie Sariev in Plovdiv, Bulgarije, tijdens de plaatselijke 'Museumnacht', een tentoonstelling van Dutch Design. Samen met de Culturele Ambassade deed NL Studio tijdens deze avond een uitnodiging aan Bulgaarse professionals om één of meerdere werken in te sturen voor een tentoonstelling in het Lloyd Hotel. In de jaren '20 van de vorige eeuw, was het Lloyd Hotel voor veel Oost-Europeanen de laatste stop op het Europese continent. Vanuit het hotel voeren velen Bulgaren op één van de schepen van de Koninklijke Hollandsche Lloyd naar Zuid-Amerika. In een enkele koffer pakten ze hun meest dierbare bezittingen. Zo namen ze een stukje Bulgarije met zich mee.

De uitnodiging in Plovdiv vroeg om design objecten die in een kofffer passen. De tentoonstelling 'Just Arrived: Az I Mojat Kufar' (Open Your Suitcase) zal gehouden worden van 18 januari tot en met 10 februari 2008.

arts & crafts ontmoet design
Tijdens de inzendingperiode hebben velen een project ingezonden ter beoordeling. De initiatiefnemers hebben hieruit een selectie gemaakt op grond van de gestelde criteria: een object moet getuigen van de Bulgaarse handvaardigheidtradities of het moet een hedendaags object zijn. Daarnaast moest het in een koffer passen. Gezocht is naar oorspronkelijk werk, dat de signatuur van de maker draagt en een Bulgaarse identiteit uitstraalt. De inzendingen bleken zeer gevarieerd te zijn, en een eigen karakter te hebben. De tentoonstelling laat de relaties tussen Bulgaarse arts & crafts en hedendaags West-Europees design zien. Bulgarije heeft een levendige arts & crafts beweging, met een rijke traditie. Tijdens een lezing in Lloyd Time on Monday's op 21 januari, zal Johan van Dijk, directeur van NL-Studio, hier dieper op in gaan.

culturele ambassade
De Culturele Ambassade is een stichting die onlosmakelijk verbonden is aan het Lloyd Hotel in Amsterdam. Zij verzorgt een divers cultureel programma rondom haar leden - zo'n driehonderd culturele organisaties - en hun gasten, initieert tentoonstellingen, concerten, optredens, workshops en presentaties.

tentoonstellingsgegevens
100 Stoelen in het Lloyd Hotel: dagelijks van 08.00 - 01.00 uur De expositie wordt afgesloten op 13 januari om 16.00 uur met een documentaire en lezing van Gerrit Oorthuys, toegang gratis

'open your suitcase'
Opening: donderdag 17 januari, om 17.30 uur
Tentoonstelling: vrijdag 18 januari tm zondag 10 februari Openingstijden: dagelijks van 08.00 - 01.00 uur
Toegang: gratis
Tijdens Lloyd Time on Monday's van maandag 21 januari zal Johan van Dijk ( NL-Studio) een lezing geven. Aanvang 21.00 uur, toegang gratis

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel: 020-561 36 36. www.lloydhotel.com