Voedingcentrum
Minder visvangsten in 2008 haringvangst
20 december 2007
De Europese Unie heeft vastgesteld hoeveel vis er volgend jaar mag
worden gevangen. In het algemeen is dat minder dan dit jaar. Zo gaat
het quotum voor tong met vijftien procent omlaag en dat voor
Noordzeeharing met ruim veertig procent. Dit moet ervoor zorgen dat de
aantallen van deze vissen niet verder afnemen. Als consument kunt u
een steentje bijdragen door te kiezen voor duurzaam gevangen
vissoorten, waarbij overbevissing geen probleem is. De online Visgids
en de Viswijzer geven aan wat goede keuzes zijn.
De visserij is door de steeds toenemende vraag naar vis gegroeid,
waardoor van bepaalde soorten teveel gevangen wordt. Dat betekent dat
er te weinig vis overblijft om de populatie op peil te houden. Enkele
soorten worden zelfs bedreigd met uitsterven. Dat geldt bijvoorbeeld
voor paling.
Visquota
Om visbestanden op peil te houden, stelt de Raad van Europese
visserijministers jaarlijks visquota vast. Een quotum is de totale
hoeveelheden die van een vissoort in een jaar mag worden gevangen in
de Europese wateren. Dat wil zeggen: de wateren tot 200 mijl uit de
Europese kust. Daar valt bijvoorbeeld de Noordzee onder.
De visquota worden vastgesteld op grond van wetenschappelijke adviezen
van visserijbiologen. Zij geven aan hoeveel er maximaal gevangen kan
worden zonder dat een bepaalde vissoort wordt bedreigd. Daarvoor
moeten er voldoende volwassen vissen zijn om voor nageslacht te
zorgen.
Schol en tong
Er zijn vastgestelde quota per land, per vissoort en per gebied. Het
quotum voor een vissoort wordt verdeeld over alle landen van de EG met
een vissersvloot. Elk land krijgt zijn eigen quotum.
Voor de Nederlandse visserijsector zijn de platvissen tong en schol de
belangrijkste vissoorten. In totaal mag Nederland driekwart vangen van
het totale Europese quotum voor tong. Voor schol is dat bijna veertig
procent. De Nederlandse vissers verdelen het toegewezen quotum
onderling.
Vooral Nederlandse vissers die vissen op haring, makreel en blauwe
wijting moeten hun vangsten flink beperken. Ze mogen wel meer
horsmakreel vangen, omdat het beter gaat met deze soort.
Duurzame keuzes
De visquota zijn belangrijk om te komen tot een duurzame visserij. Als
consument kunt u daaraan bijdragen door te kiezen voor vissoorten en
viswateren waarbij overbevissing niet speelt. Er zijn ook vissen waar
geen quotum voor is, omdat daar genoeg van is of omdat ze gekweekt
worden.
De Viswijzer van het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Noordzee
geeft aan wat goede en minder goede keuzes zijn met het oog op natuur
en milieu. Duurzame keuzes zijn bijvoorbeeld Noordzeeharing, koolvis
en Pacifische kabeljauw, gekweekte meerval en tilapia uit Nederland en
België en gekweekte forel. Ook zijn er keurmerken voor duurzame vis.
Zo is er haring van het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk,
biologische zalm en tilapia met het Milieukeurmerk.
De supermarkten hebben afgesproken meer duurzame vis te gaan verkopen.
Vanaf 2011 zal alle wilde vis in de supermarkt het MSC-keurmerk
dragen.
Zie ook het uitgebreide visdossier op de site.