Voedingcentrum


Minder visvangsten in 2008 haringvangst

20 december 2007

De Europese Unie heeft vastgesteld hoeveel vis er volgend jaar mag worden gevangen. In het algemeen is dat minder dan dit jaar. Zo gaat het quotum voor tong met vijftien procent omlaag en dat voor Noordzeeharing met ruim veertig procent. Dit moet ervoor zorgen dat de aantallen van deze vissen niet verder afnemen. Als consument kunt u een steentje bijdragen door te kiezen voor duurzaam gevangen vissoorten, waarbij overbevissing geen probleem is. De online Visgids en de Viswijzer geven aan wat goede keuzes zijn.

De visserij is door de steeds toenemende vraag naar vis gegroeid, waardoor van bepaalde soorten teveel gevangen wordt. Dat betekent dat er te weinig vis overblijft om de populatie op peil te houden. Enkele soorten worden zelfs bedreigd met uitsterven. Dat geldt bijvoorbeeld voor paling.

Visquota

Om visbestanden op peil te houden, stelt de Raad van Europese visserijministers jaarlijks visquota vast. Een quotum is de totale hoeveelheden die van een vissoort in een jaar mag worden gevangen in de Europese wateren. Dat wil zeggen: de wateren tot 200 mijl uit de Europese kust. Daar valt bijvoorbeeld de Noordzee onder. De visquota worden vastgesteld op grond van wetenschappelijke adviezen van visserijbiologen. Zij geven aan hoeveel er maximaal gevangen kan worden zonder dat een bepaalde vissoort wordt bedreigd. Daarvoor moeten er voldoende volwassen vissen zijn om voor nageslacht te zorgen.

Schol en tong

Er zijn vastgestelde quota per land, per vissoort en per gebied. Het quotum voor een vissoort wordt verdeeld over alle landen van de EG met een vissersvloot. Elk land krijgt zijn eigen quotum.

Voor de Nederlandse visserijsector zijn de platvissen tong en schol de belangrijkste vissoorten. In totaal mag Nederland driekwart vangen van het totale Europese quotum voor tong. Voor schol is dat bijna veertig procent. De Nederlandse vissers verdelen het toegewezen quotum onderling.

Vooral Nederlandse vissers die vissen op haring, makreel en blauwe wijting moeten hun vangsten flink beperken. Ze mogen wel meer horsmakreel vangen, omdat het beter gaat met deze soort.

Duurzame keuzes

De visquota zijn belangrijk om te komen tot een duurzame visserij. Als consument kunt u daaraan bijdragen door te kiezen voor vissoorten en viswateren waarbij overbevissing niet speelt. Er zijn ook vissen waar geen quotum voor is, omdat daar genoeg van is of omdat ze gekweekt worden.

De Viswijzer van het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Noordzee geeft aan wat goede en minder goede keuzes zijn met het oog op natuur en milieu. Duurzame keuzes zijn bijvoorbeeld Noordzeeharing, koolvis en Pacifische kabeljauw, gekweekte meerval en tilapia uit Nederland en België en gekweekte forel. Ook zijn er keurmerken voor duurzame vis. Zo is er haring van het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk, biologische zalm en tilapia met het Milieukeurmerk.

De supermarkten hebben afgesproken meer duurzame vis te gaan verkopen. Vanaf 2011 zal alle wilde vis in de supermarkt het MSC-keurmerk dragen.

Zie ook het uitgebreide visdossier op de site.