Gemeente Tilburg

20-12-2007
Helpende hand Inburgeringstrajecten werpt vruchten af 250 nieuwe kandidaten laatste kwartaal 2007

Omdat de nieuwe wet Inburgering om allerlei redenen voor een stagnatie van het aantal nieuwe inburgeraars zorgde, heeft de gemeente Tilburg een 'aanvalsplan' opgesteld. "Het kan niet zo zijn dat mensen de boot missen omdat de nieuwe wet gewoon te bureaucratisch of weinig aansprekend is," aldus Jan Hamming, wethouder integratie. "Gelukkig heeft ons noodplan geholpen en zijn wij in het laatste kwartaal van nul naar 251 nieuwe kandidaten gegaan. Daarmee hebben wij onze doelstelling ruimschoots gehaald."

Het waren vooral twee factoren die knelpunten veroorzaakten bij de uitvoering van de (nieuwe) Wet Inburgering , afgekort WI. Door te late besluitvorming op rijksniveau hadden gemeenten niet genoeg voorbereidingstijd. Gevolg was dat de bestaande formatie bij Sociale Zaken onvoldoende bleek om - in het laatste kwartaal van 2007 - een grote bulkstroom inburgeraars op trajecten te kunnen plaatsen. En ook de complexiteit van wet- en regelgeving zorgde voor problemen. Zo verliepen intakes moeizaam. Het vaststellen van het feit of iemand tot de doelgroep van de wet behoorde, vergde erg veel tijd. Ook het gebrek aan (flexibele) kinderopvang vormde een struikelblok voor zowel inburgeringsplichtigen als (vrijwillige) inburgeringsbehoeftigen om deel te nemen aan trajecten.

Om de instroom op de inburgeringstrajecten te vergroten, heeft de gemeente maatregelen getroffen. Zo worden er naast individuele intakes ook groepsintakes gehouden. Casemanagers draaien overuren en er is tijdelijk extra capaciteit ingehuurd om de instroom van nieuwe inburgeraars administratief te kunnen verwerken. Jan Hamming: "Hiermee hopen we in een kort tijdbestek een grotere groep inburgeraars op trajecten te kunnen plaatsen." Dat geldt ook voor de uitvoeringsprocessen. Ook daar is extra capaciteit op gezet. Inmiddels zijn door minister Vogelaar per circulaire - in afwachting van wetswijzigingen - vereenvoudigingen in de uitvoering van de WI doorgevoerd. Onder meer
is de doelgroep verbreed, waardoor aan alle inburgeringsplichtigen en inburgeringsbehoeftigen een aanbod kan worden gedaan. Dit heeft de uitvoeringslast voor de gemeente in ieder geval verkleind en duidelijkheid geschapen naar de doelgroep.

Deze maatregelen hebben geleid tot een extra instroom van 251 inburgeraars. Ook in januari 2008 volgen er nog extra maatregelen. Zo komt er structurele uitbreiding van de capaciteit bij Sociale Zaken. Uiteraard binnen de marges van de vastgestelde begroting. Begin 2008 wordt de kinderopvang aanbesteed. Tot het moment van gunning worden tijdelijke oplossingen gezocht voor de kinderopvangproblematiek. In september 2008 wordt er een tussenevaluatie aan het college voorgelegd.