Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ingrepen

20 december 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over het besluit van de minister om het aantal toegestane ingrepen bij fokvarkens terug te brengen. Ook wordt voor drie schapenrassen vrijstelling verleend van het coupeerverbod van staarten.

Meer informatie

* Ingrepen
Kamerstuk | 20-12-2007 | PDF-Document, 39 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Datum 20 december 2007
Kenmerk DL. 2007/3487

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over mijn besluit om het aantal toegestane ingrepen bij een aantal diergroepen per 1 januari 2008 terug te brengen. Allereerst stel ik u op de hoogte van de teruggang van het aantal ingrepen bij fokvarkens. Daarnaast informeer ik u in navolging van mijn brief van 15 februari 2007 (TK 2006/07, 28286 nr. 41) over mijn besluit om voor drie schapenrassen vrijstelling te verlenen van het coupeerverbod van schapenstaarten dat per 1 januari 2008 van kracht wordt. Zoals reeds eerder aan uw Kamer is gemeld, zal tevens het verwijderen van neuslellen bij kalkoenen niet meer toegestaan zijn.

Identificatie-ingrepen varkenshouderij
Tot dusver zijn maximaal vier ingrepen bij fokvarkens toegestaan. Twee ingrepen zijn verplicht voor op grond van de Regeling identificatie en registratie van dieren. Aanvullend zijn tot 1 januari 2008 twee extra identificatie-ingrepen toegestaan op basis van de Vrijstellingsregeling dierenwelzijn.

Per 1 januari 2008 is het aanbrengen van de tatoeage niet langer toegestaan als extra identificatie-ingreep bij fokvarkens. Voor raszuivere en hybride varkens wordt bij wijziging van de Regeling identificatie en registratie van dieren de tatoeage toegestaan als I&Rmerk ter vervanging van het oormerk.

De vrijstelling voor het toepassen van het gebruiksmerk bij fokvarkens in groepshuisvesting wordt middels een wijziging van de Vrijstellingsregeling dierenwelzijn tot 1 januari 2012 verlengd. Het gebruiksmerk is op dit moment noodzakelijk om fokvarkens in groepshuisvesting individueel de juiste zorg te kunnen bieden. De sector heeft onderzoek laten doen naar praktijkrijpe oplossingen om terug te gaan van 3 naar 2 identificatie-ingrepen. Tot mijn grote teleurstelling is gebleken dat er nog geen praktisch uitvoerbare en economisch haalbare alternatieven aanwezig zijn. Elektronische identificatie of het nieuw ontwerpen van een integraal oormerk lijken wel perspectiefvol. De sector heeft gevraagd de mogelijkheid te krijgen deze oplossingsrichtingen verder uit te werken om dierenwelzijn en traceerbaarheid in het kader van diergezondheid en voedselveiligheid te kunnen waarborgen.

Ingrepen

Alles overwegende heb ik besloten deze ingreep nog toe te staan tot 2012 voor fokvarkens in groephuisvesting om de omschakeling naar groepshuisvesting voor 2013 niet te belemmeren. De welzijnsverbetering van groepshuisvesting prevaleert boven het welzijnsnadeel van deze extra ingreep.
Het aantal toegestane identificatie-ingrepen bij fokvarkens zal per 1 januari 2008 derhalve zijn teruggebracht van vier naar drie.

Verbod op couperen schapenstaarten
Met ingang van 1 januari 2008 wordt het couperen van schapenstaarten een verboden ingreep. Hiertoe wordt het ingrepenbesluit aangepast. Een tijdelijk vrijstelling van het coupeerverbod wordt gegeven voor drie langstaartige Engelse schapenrassen; Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest. Deze vrijstelling wordt verleend voor de periode van vier jaar, en heeft als doel de betrokken organisaties in de gelegenheid te stellen met een fokprogramma te komen tot kortere staarten. In 2011 zal er een evaluatie plaatsvinden van dit fokprogramma. Het resultaat van deze evaluatie zal in 2011 betrokken worden bij de besluitvorming over eventuele voortzetting van de vrijstelling bij deze rassen.

Verbod op verwijderen van neuslellen bij kalkoenen Tenslotte zal bij wijziging van het ingrepenbesluit het verwijderen van neuslellen bij kalkoenen per 1 januari 2008 niet langer toegestaan zijn. De sector heeft aangegeven dit geen noodzakelijke ingreep meer te vinden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg