Gemeente Rotterdam

Nr. 248

20 december 2007

Combinatie van preventie, zorg en repressie

Rotterdam versterkt aanpak overlastgevende jeugd

Rotterdam trekt jaarlijks ¤ 5,3 miljoen extra uit voor het voorkomen enn bestrijden van jeugdoverlast. Uitgangspunt is dat jongeren de ruimte moeten krijgen, maar dat er ook grenzen zijn en dat die grenzen worden gehandhaafd. Jongeren krijgen meer en betere kansen en meer en betere voorzieningen. Pakken jongeren die kansen niet, gaan ze over de grenzen heen, dan volgt een stevige aanpak. Hardnekkige overlastgevers en criminaliteit worden hard aangepakt. De aanpak richt zich in eerste instantie op 20 jeugdaandachtswijken en gaat over versterking van het jongerenwerk, aanpak van schoolverzuim, toeleiding naar werk, gezinscoaching en meer en betere jeugdvoorzieningen. Per wijk is door de deelgemeenten een specifieke uitwerking gemaakt. Over 5 jaar moet de jeugdoverlast in deze wijken zijn teruggedrongen. Het gaat daarbij om een mix van preventie, zorg en repressie. Om de voortgang te meten komt er een jaarlijkse jeugdveiligheidsindex.

Het jongerenwerk krijgt er 50 formatieplaatsen bij en voor jeugdinstellingen komen er aangepaste subsidievoorwaarden waarin staat dat ze moeten voldoen aan stedelijk vastgestelde kwaliteitseisen. De DOSA-methodiek, waarbij Dosaregisseurs voor probleemjongeren en gezinnen zowel een repressieve als hulpverlenende aanpak coördineren, wordt uitgebreid en versterkt. Uitgangspunt is één jongere, één gezin, één plan en één regisseur. In de 20 jeugdaandachtswijken worden alle problematische jeugdgroepen gefaseerd aangepakt. Daarmee moet de overlast in de wijk verminderen en krijgen overlastgevende, hinderlijke en criminele groepen en jongeren een op maat gesneden aanpak. De intensieve begeleiding 'Campus de Nieuwe Kans' voor jongeren die kampen met hardnekkige problemen en zelf ernstige problemen veroorzaken, wordt uitgebreid naar een capaciteit van 200 jongeren per jaar. De capaciteit van het 'Educatief Centrum' moet groeien van 84 naar 100 jongeren. Het Rijk wordt hiervoor om financiering gevraagd.

In 2010 moet er in elke jeugdaandachtswijk een programma zijn voor kinderen en jongeren zijn op het gebied van binnen en buiten spelen, sport en andere voorzieningen. Alle jeugdorganisaties en -"instellingen moeten hierbij samenwerken en een 'straatmenu' samenstellen. Belangrijk punt daarbij is dat alle organisaties uniforme (huis)regels opstellen en handhaven. Dat geldt voor zowel de politie als het jongerenwerk. Jongeren zonder vaste dagbesteding op het gebied van bijvoorbeeld school en werk worden actief opgespoord en krijgen een passend begeleidingstaject. Om de overlast in het openbaar vervoer te verminderen pakt de RET samen met de politie de jeugdoverlast aan, bijvoorbeeld door educatieve straffen.

Verder komt er een programma Sociaal Vertrouwen dat tot doel heeft onderling wantrouwen tussen jongeren en ouderen te verminderen. Het gaat dan om allerlei vormen van debat en gezamenlijke activiteiten. Voor het melden van (acute) problemen met jongeren komt er een 'opschalingsmodel' waarin staat wie waar meldt, welke hulpverleners erbij betrokken zijn, wie de regie heeft en wie uiteindelijk beslissingen kan nemen.

Met dit actieprogramma komt er voor (probleem)jongeren in Rotterdam een doelmatiger aanpak waarbij instellingen, gemeente, politie en justitie intensiever samenwerken. Het gaat om maatwerk met een combinatie van preventie, zorg en repressie.

Het programma is een uitwerking van de afspraken die op de jeugdconferentie van 15 en 16 oktober jl. gemaakt zijn en staat onder regie van jeugdconsul Lida Veringmeier. De maatregelen staan in het actieprogramma 'Ruimte geven door grenzen te stellen, Rotterdam doet het! Versterking preventie en aanpak jeugdoverlast' dat het College van B en W aan de Gemeenteraad en de besturen van deelgemeenten heeft aangeboden.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam