Meer aandacht voor bestrijding digitale piraterij

Persbericht | 20-12-2007

Het kabinet wil georganiseerde piraterij op het internet aan de bron aanpakken door de aanbieding van illegaal materiaal beter te bestrijden. De handhaving is kansrijk als deze zich richt op degene die grootschalig illegaal `uploadt' en daarmee beschermd werk in strijd met het auteursrecht aanbiedt. Dit staat onder meer in een beleidsbrief over het auteursrecht die de ministers Hirsch Ballin, Van der Hoeven en Plasterk vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Georganiseerde digitale piraterij doet zich vooral voor in de vorm van nagemaakte merkartikelen en als ongeautoriseerde verspreiding van films, games of muziek via internet. Auteursrechthebbenden lopen zo inkomsten mis. Daarom krijgt de bestrijding van piraterij in deze kabinetsperiode prioriteit. Maatregelen om deze criminaliteit harder aan te pakken, worden bekendgemaakt in een reeds toegezegde brief aan de Tweede Kamer over rechtshandhaving op internet die in de eerste helft van 2008 verschijnt.

Bestrijding van piraterij op het internet maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen die het kabinet neemt om knelpunten in de auteursrechtsector aan te pakken. Er worden belangrijke stappen gezet om het auteursrecht en de naburige rechten beter te laten functioneren. Daarbij gaat het - naast bestrijding van piraterij - met name om de inrichting en transparantie van en het toezicht op het collectieve beheer, thuiskopie, de relatie tussen auteursrecht en innovatie, en technische beschermingsmaatregelen.

Het toezicht op de collectieve beheersorganisaties die voor de rechthebbenden auteursrechtgelden innen en verdelen, zal fors worden uitgebreid en bijna de hele sector gaan omvatten. Voor alle organisaties geldt straks eenzelfde vorm van preventief toezicht.

Het College van Toezicht auteurs- en naburige rechten mag voortaan boetes uitdelen en dwangsommen opleggen, en moet tariefstijgingen vooraf goedkeuren. Verder worden eisen gesteld aan de openbaarmaking van bijvoorbeeld jaarverslagen en jaarrekeningen, statuten en nevenfuncties van bestuurders. Het wetsvoorstel dat deze maatregelen mogelijk maakt, wordt naar verwachting in het voorjaar van 2008 bij de Tweede Kamer ingediend.

Ook wil het kabinet de (interne) geschillenbeslechting versterken. Zo krijgen belanghebbenden en betalingsplichtigen meer ruimte om in eerste instantie zelf mogelijke conflicten op te lossen. Dit past bij het beleidsuitgangspunt van zelfregulering. Daarnaast wordt bekeken of een geschillenkamer kan worden opgericht voor een snelle, laagdrempelige en gespecialiseerde afdoening van geschillen over auteursrechtvergoedingen.

De incasso van auteursgelden krijgt bijzondere aandacht, omdat het van belang is te voorkomen dat bedrijven onnodig met inningsinstanties worden geconfronteerd. Het streven van het kabinet is om per 1 januari 2009 één factuur van alle inningsinstanties voor het bedrijfsleven te hebben. Biedt zelfregulering hier geen uitkomst, dan zal de wetgever optreden. Administratieve lasten moeten immers zoveel mogelijk worden teruggedrongen.

Het kabinet werkt tevens aan een wetsvoorstel om de positie van de individuele maker of uitvoerend kunstenaar te versterken. Daarbij wordt de mogelijkheid onderzocht van een regeling die toestaat dat auteurs en exploitanten van auteursrechtelijk beschermd werk collectieve onderhandelingen voeren over (minimum)tarieven en royalty's.

Verder zal in opdracht van de minister van Economische Zaken onderzoek worden gedaan naar de wisselwerking tussen het mededingingsrecht en het auteursrecht, dat in het najaar van 2008 klaar zal zijn. Een onderzoek naar de economische betekenis van het auteursrecht zal geactualiseerd worden en in de zomer van 2008 worden afgerond. Ook verricht het kabinet onderzoek naar de economische en culturele effecten van digitale piraterij. De resultaten zijn naar verwachting in het najaar van 2008 beschikbaar.

Begin volgend jaar zal in een brief aan Commissaris McCreevy in het kader van de evaluatie van de Richtlijn auteursrecht aandacht worden gevraagd voor enkele onderwerpen die Nederland zorgen baren. Het gaat dan vooral om de onnodig bijzondere status van bladmuziek en de noodzaak van bindende regelingen voor grensoverschrijdend collectief beheer en voor harmonisatie van de thuiskopiestelsels.

Meer informatie


* Auteursrechtbeleidsbrief20-12-2007 | pdf-document, 0.16 MB
Zie het origineel