Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De waarnemend voorzitter van het College van Bestuur van het ROC van Twente,
de heer H.J. Wibbens,
Lupinestraat 9
7552 HJ HENGELO

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 20 december 2007 BVE/Stelsel-2007/53929 5 november 2007

Onderwerp
Voorkomen uitval gehandicapte deelnemers

Geachte heer Wibbens,

Met uw brief van 5 november jl., gericht aan enkele leden van de Tweede Kamer, meldde u dat er in samenwerking met een aantal gemeenten, roc's en REA-scholingsinstituut EEGA expertise is ontwikkeld voor de begeleiding van gehandicapte deelnemers in het middelbaar beroepsonderwijs. Hierdoor wordt schooluitval gereduceerd. U gaf aan dat door het wegvallen van ESF subsidie deze expertise, ondergebracht bij EEGA, niet meer in stand kan worden gehouden.

Staatssecretaris Dijksma en ik hebben inmiddels een aantal mogelijke oplossingen in kaart gebracht om de door EEGA opgebouwde expertise structureel in de regio te integreren. Het gaat om de volgende ontwikkelingen: versterken van de samenwerking tussen EEGA, REC's en roc's voor ambulante begeleiding van gehandicapte deelnemers in het mbo (lgf), versterken van de samenwerking in de pilot `Passend Onderwijs' in Twente en de regionale aanpak van voortijdig schoolverlaten. Om deze mogelijkheden een kans te geven meld ik u dat ik, mede gelet op het belang dat de Tweede Kamer hecht aan de instandhouding van de opgebouwde expertise van begeleiding van gehandicapte deelnemers in het mbo, bereid ben u eenmalig hiervoor een subsidie te verstrekken van maximaal 500.000,--.

Alvorens deze subsidie toe te kennen verzoek ik u uiterlijk januari 2008 - mede namens de andere bij het project berokken roc's in de regio - een subsidieaanvraag in te dienen. Hierin dient u aan te geven op welke wijze de opgebouwde expertise met deze middelen op de lange termijn behouden kan blijven voor een goede begeleiding van gehandicapte mbo-deelnemers.

Ik ga ervan uit dat de betrokken partijen zich er voor inzetten dat de expertise vanaf het schooljaar 2008-2009 geïntegreerd wordt in de genoemde drie ontwikkelingen. Hieronder ga ik kort op deze ontwikkelingen in.
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Experiment passend onderwijs
Bij brief van 1 november 2007 hebben de besturen van de instellingen voor primair onderwijs, voor (voortgezet) speciaal onderwijs, voor voortgezet onderwijs, en de besturen van AOC Oost-Nederland en uw ROC van Twente, samen met de vertegenwoordigers van de lokale overheden en de zorginstelling Trias Jeugdhulp een aanvraag ingediend voor een startsubsidie ter voorbereiding van een experiment Passend onderwijs in de regio Twente. De aanvraag is gebaseerd op door alle partijen onderschreven uitgangspunten. De genoemde partijen zijn voornemens een flexibel ingericht stelsel van onderwijsvoorzieningen voor leerlingen op basis van hun hulpvraag te ontwikkelen, dat zoveel mogelijk thuisnabij is georganiseerd. Uitgangspunt is dat adequate speciale onderwijszorg waar mogelijk binnen de reguliere setting wordt aangeboden. Daarnaast wordt onderwijszorg gecentraliseerd in integrale (evenwichtig in de regio gespreide) voorzieningen. Ten behoeve van zeer complexe probleemsituaties zijn er gespecialiseerde regionale (of landelijke) voorzieningen. Tijdens het overleg dat met de aanvragers van het experiment is gevoerd, is ook de hierboven genoemde aanpak voor gehandicapte deelnemers aan de orde geweest. In dit overleg is gebleken dat de bij EEGA opgebouwde expertise zeer zeker waardevol en bruikbaar is voor het experiment. Afgesproken is dat begin 2008 concreet wordt nagegaan op welke wijze samenwerking gestalte kan krijgen.

Convenanten VSV
In het eerste half jaar van 2008 worden door OCW met contactgemeenten, roc's en scholen voor voortgezet onderwijs convenanten afgesloten voor het verminderen van voortijdig schoolverlaten. Onderwijsinstellingen ontvangen een bijdrage van 2.000,-- per daadwerkelijk verminderde schoolverlater. Voor de regio Twente is Enschede de contactgemeente. Tijdens het gesprek dat op 5 december jl. met de gemeente Enschede is gevoerd, is de ontwikkelde expertise van EEGA nadrukkelijk onder de aandacht gebracht als mogelijk instrument voor de bestrijding van voortijdig schoolverlaten. De gemeente Enschede zal in februari 2008 een informatiebijeenkomst voor alle betrokken partijen organiseren. Het doel is in het voorjaar van 2008 het convenant te sluiten.

Intensivering samenwerking REC's/(v)so-scholen, bve-instellingen en REA-scholingsinstituten voor ambulante begeleiding van gehandicapte deelnemers in het mbo (lgf). Om de samenwerking tussen (v)so-scholen, roc's en REA-scholingsinstituten op landelijk niveau te bevorderen en te intensiveren, heeft OCW eenmalig een bedrag van 122.000 beschikbaar gesteld aan de WEC-Raad. Hiervoor worden in samenwerking met genoemde partijen onder andere kwaliteitsinstrumenten ontwikkeld, regionale bijeenkomsten georganiseerd, good practices van inhoudelijke samenwerking tussen REA-College Nederland en EEGA, roc's en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs geïnventariseerd en verspreid en regionale modellen ontwikkeld voor samenwerkingsafspraken tussen genoemde partijen. Het onlangs met alle partijen gevoerde overleg geeft vertrouwen dat deze samenwerking in de loop van het voorjaar 2008 ook op regionaal niveau daadwerkelijk tot stand komt.

blad 3/3

Het is verder aan EEGA om zich als private onderneming te bewijzen en voldoende vraag voor hun aanbod te verwerven.

Een afschrift van deze brief stuur ik naar EEGA.

Met vriendelijke groet,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart,