Dienstenbond CNV

Nieuws

20 december 2007

Wordt personeel bij boekhandels wel juist betaald?

CNV Media, onderdeel van CNV Dienstenbond, gaat onder zijn leden en overige werknemers in boek- en kantoorvakhandels een beloningsonderzoek doen. Aanleiding is de hoeveelheid klachten die de bond de laatste tijd binnen krijgt over toepassing van de verkeerde cao en over onjuiste salarisinschaling. ,,Als blijkt dat de klachten geen incidenten zijn, gaan we actie ondernemen, zegt Richard Leloux, bestuurder van CNV Media.

In de boekhandelsector gelden op dit moment twee caos. Eén voor de kantoorvakhandels en één voor de boekhandels. Met name op het gebied van toeslagen kent die van de boekhandels betere voorwaarden. Leloux: ,,Het blijkt dat sommige werkgevers opzettelijk de verkeerde cao volgen om de loonkosten laag te houden. Ik heb het dan bijvoorbeeld over het wel of niet toekennen van de zaterdagmiddagtoeslag. Als het gaat om de juiste salarisinschaling van medewerkers, blijkt bovendien dat veel zeer ervaren werknemers slechts worden beloond als beginnende verkopers. Dat scheelt deze medewerkers al gauw zon 50 euro per maand.

Dat is natuurlijk een niet-gewenste situatie. CNV Media gaat nu onderzoeken of er sprake is van een structureel probleem. ,, Er wordt hard gewerkt in de boekhandel, zeker in deze tijd voor kerst. Dan mag je verwachten dat medewerkers hiervoor gewaardeerd en beloond worden. Blijkt dat niet zo te zijn, dan beraden we ons op vervolgstappen.