Universiteit Maastricht

20 december 2007
Drie nieuwe grote projecten voor Mundo
In Vietnam, Jemen en Indonesië

Op de valreep van 2007 kreeg Mundo, het centrum voor ontwikkelingssamenwerking van de UM, het bericht dat het is geselecteerd om maar liefst drie nieuwe ontwikkelingsprojecten te gaan uitvoeren. Het gaat om het ontwikkelen van nieuwe onderwijsprogramma's voor universiteiten in Vietnam, Jemen en Bali. In totaal is er een kleine zes miljoen euro mee gemoeid. De projecten vormen onderdeel van het door de Nederlandse minister voor ontwikkelingssamenwerking bekostigde NPT programma (the Netherlands Programme for the Institutional Strengthening of Post-Secondary Education and Training Capacity).

Het eerste project betreft ondersteuning van de juridische faculteit van de Udayana Universiteit in Denpasar, Bali. Voor deze faculteit moet een nieuw basiscurriculum in rechten worden ontwikkeld. Dat curriculum moet veel beter worden afgestemd op de vraag naar juridisch geschoolde vakmensen op Bali. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) van de UM gaat het programma uitvoeren, met ondersteuning van Mundo. Het FdR/Mundo voorstel moest het in een procedure opnemen tegen een concurerend voorstel van meerdere andere Nederlandse juridische faculteiten. Het Maastrichtse voorstel won het op het innovatieve karakter van de voorgestelde onderwijsvernieuwing. Met de samenwerking is een budget gemoeid van 1,5 miljoen euro voor een periode van vier jaar.
Het tweede project betreft de opzet van een curriculum in preventieve geneeskunde voor Vietnam. In Vietnam is een groeiend tekort aan artsen op het platteland. Daarom wil het land enige duizenden artsen gaan opleiden die specifiek getrained worden als preventief-georiënteerde eerste-lijns arts. Voor deze artsen moet een aangepast medisch curriculum ontwikkeld worden, dat aan meerdere Vietnamese medische faculteiten zal worden aangeboden. Mundo voert dit project uit samen met de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de UM, en daarnaast met meerdere externe partners. Die partners zijn het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radbout Universiteit Nijmegen en de Thammasat Universiteit in Bangkok, Thailand. Voor dit project is ca. 2,7 miljoen euro uitgetrokken voor een periode van vier tot vijf jaar. Het derde project behelst de innovatie van medisch onderwijs in Jemen. Dit project bouwt voort op een al lopende samenwerking tussen Mundo/FHML en de medische school van de Hadramout University in Al Mukallah. Aan deze school wordt stap voor stap medische vaardigheidstraining ingevoerd en interactief onderwijs volgens de uitgangpunten van probleemgestuurd leren. Voor deze nieuwe fase van nog eens vier jaar is een budget van tussen de 1,5 en 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld.
"Met deze drie grote nieuwe projecten versterkt de Universiteit Maastricht nadrukkelijk haar profiel als een van de belangrijkste spelers op het terrein van universitaire ontwikkelingssamenwerking in Nederland, en als belangrijk onderwijsvernieuwer op het internationale podium", aldus Han Aarts, directeur van Mundo.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Han Aarts, tel. 043 3883519/3883513, 043 3216100, e-mail Han.Aarts@Mundo.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.