Vereniging Nederlandse Gemeenten

Adviescommissie: voorstel CvA meest redelijk

20.12.2007

Omdat de onderhandelingen voor de CAO gemeentepersoneel waren vastgelopen hebben het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG, de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten, en de vakbonden medio november extern advies gevraagd. Struikelblok was een compensatie die de bonden wilden voor brandweer- en ambulancepersoneel. Het CvA bood de bonden een compensatie, maar zij wilden meer. De adviescommissie oordeelt dat het bod van het CvA het meest redelijke voorstel is.

Al sinds mei 2007 onderhandelen werkgevers en bonden over een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren. Dit heeft geleid tot overeenstemming op alle onderdelen behalve één.
Op één eis van de bonden konden werkgevers niet ingaan: een aanvulling op het FLO-overgangsrecht. Dit FLO-overgangsrecht ondervindt gevolgen van belastingwetgeving en andere wetgeving. Hierdoor is er een verschil ontstaan in de netto inkomens van mensen die voor 1 januari 2006 met FLO zijn gegaan en mensen die na die datum onder het overgangsrecht vallen. De bonden willen een compensatie voor deze medewerkers. Werkgevers bieden al een compensatie gedurende vijf jaar voor medewerkers in lagere schalen (t/m schaal 6). De bonden wilden echter een langer durende regeling die bovendien ook zou gelden voor de hogere inkomens. Desnoods willen ze dat financieren door een lagere loonsverhoging voor alle medewerkers te accepteren.

Er zijn meerdere redenen waarom het CvA niet kon ingaan op de eis van de bonden. Zo heeft het CvA principieel bezwaar tegen compensatie van fiscale tegenvallers. Hierover worden nooit afspraken gemaakt. De fiscale regels veranderen immers ieder jaar. Ingaan op de eis van de bonden zou betekenen dat álle gemeenteambtenaren meebetalen aan een regeling die niet past in de tijdgeest en die slechts een kleine groep dient. Daarnaast zou het FLO-overgangsrecht nog duurder worden. Dit is met name problematisch voor ambulancediensten, die door het overgangsrecht FLO al in financiële problemen zijn gekomen. Bovendien, het FLO is niet verplicht. Medewerkers kunnen er ook voor kiezen om iets langer dan tot hun 55-ste door te werken.

Omdat partijen er samen niet uitkwamen, is op verzoek van de bonden advies ingewonnen bij een externe adviescommissie. Deze achtte de argumenten van het CvA zwaarwegend. Daarbij zag de commissie geen ruimte voor eigen compromisvoorstellen. Dit vanwege het principiële standpunt van de vakbonden dat er compensatie gegeven zou moeten worden aan alle medewerkers en daar tegenover het standpunt van het CvA dat dit onaanvaardbaar is gezien de kosten en de gevolgen voor de ambulancediensten.

Begin 2008 praten werkgevers en werknemers verder.

Den Haag, 20 december 2007

Meer informatie

* advies Adviescommissie LOGA - Advies op gezamenlijk verzoek van de vakorganisaties en het College voor Arbeidszaken over een onderdeel van de CAO gemeenten 2007 2009 (20 december 2007)