Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

20 december 2007

Stedelijk Museum Zutphen Online
Collectie digitaal te raadplegen via IGEM

Na een uitgebreide verbouwing van de depots van het Stedelijk Museum en inhaalslag op het gebied van collectieregistratie en beheer en behoud zal per 31 december 2007 een eerste deel van de collectie op de website van IGEM zijn te raadplegen.

IGEM
De website www.igem.nl (Internet Gelderse Musea) biedt Gelderse musea de mogelijkheid om (een deel van) hun collectie online te presenteren. Met een zoekprogramma kunnen bezoekers van de site in een database zoeken naar specifieke voorwerpen, zoeken op thema of per museum kijken welke voorwerpen zij in hun collectie hebben. Het interessante aan de website is dat ook voorwerpen die normaal gesproken in depot zijn omdat ze bijvoorbeeld te kwetsbaar zijn om te worden geëxposeerd, hier wel kunnen worden getoond. Bovendien bevat de database gegevens uit alle deelnemende musea.

Inhaalslag
Het Stedelijk Museum in Zutphen is al enige tijd dicht vanwege een grootscheepse verbouwing van het museum en het museumdepot. In die periode is er hard gewerkt en heeft er een inhaalslag plaatsgevonden op het gebied van het registreren van de collectie. Daarnaast werden alle voorwerpen in de collectie digitaal gefotografeerd en schoongemaakt. Voor dit omvangrijke project werden naast de museummedewerkers twee stagiaires van de Reinwardt Academie en groot aantal vrijwilligers ingezet.

Collectie online
Nu de collectie opnieuw in kaart is gebracht is het online zetten van 500 museumvoorwerpen een eerste stap om mensen opnieuw kennis te laten maken met de collectie van het museum. Deze 500 voorwerpen vormen een representatieve selectie uit de collectie. Zo zijn er schilderijen, speelgoed, zilveren voorwerpen, textilia en archeologische vondsten te zien. De rest van de collectie zal de komende periode stapsgewijs worden toegevoegd.

Voor meer informatie en/of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marieke de Jongh, hoofd collectiebeheer (0575-516878, m.dejongh@zutphen.nl) of Frederieke Jeletich, projectmedewerker pr (06-21632067, post@cultuurproject.nl). Voor meer informatie over IGEM kunt u contact opnemen met Bibi Bodegom van Gelders Erfgoed (0575 511826, info@igem.nl).

Stedelijk Museum Zutphen
Postbus 4131
7200 BC Zutphen

---- --