LTO Noord


Reactie LTO Nederland op Meat the Truth

Een Hummer beter dan een koe?

Hoe bedenk je het. Met verbijstering heb ik de beweringen van een lid van Tweede Kamer, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, aangehoord. Maar waar ik me echt boos over maak, is dat een lid van de Tweede Kamer willens en wetens tendentieuze feiten noemt en daarmee net zoals in de film âMeat the truthâ suggereert, dat je maar beter in een Hummer kunt rondrijden dan een koe kunt houden.

Daarom de echte cijfers op basis van de meest recente feiten en jaargegevens (2005). De totale uitstoot van broeikassen in Nederland is ongeveer 212 Mton CO -equivalenten (CO , lachgas, methaan). CO komt vooral vrij door verbruik van energie (gas, elektriciteit, diesel). De energiesector is inclusief het verkeer goed voor 76 procent ervan. De landbouwsector draagt volgens de wetenschap voor 13 procent bij aan de uitstoot van alle broeikasgassen in Nederland. Het gaat dan om de broeikasgassen kooldioxide, methaan en lachgas.

Dezelfde veehouderij neemt overigens eerst wel gras en andere gewassen op, die bij de groei veel CO uit de lucht hebben gehaald. De veehouderij levert bovendien hoogwaardig voedsel waaraan een steeds groter tekort is in de wereld. Vergelijk dat eens met een Hummer.

In Nederland is de rundveestapel in de afgelopen 25 jaar met ongeveer veertig procent afgenomen, de varkenshouderij is een kwart een omvang teruggegaan. In dezelfde periode is het aantal autoâs in ons land verdubbeld.

Gedurende de laatste 15 jaar heeft de veehouderij in ons land de uitstoot van broeikasgassen met bijna 20 procent teruggedrongen. Bovendien heeft de Nederlandse land- en tuinbouw met het Nederlandse bedrijfsleven een convenant met het bedrijfsleven getekend om de CO -uitstoot tot 2020 met minimaal nog eens 20 procent te verminderen. Honderd melkveehouders zijn met drie projecten aan de slag om de uitstoot van broeikasgassen nog verder te beperken; zij gaan straks laten zien welke maatregelen het meeste effect sorteren.

De veehouderij werkt aan stallen die niet allen minder emissie geven, maar die ook de mest- en voerresten omzetten in biobrandstof en groene energie gaan leveren door middel van zonnecollectoren op het dak van de stallen. De land- en tuinbouw in ons land, die staat voor veilig voedsel en aan aantrekkelijk platteland, krijgt er een functie bij: regionale leverancier van groene energie. Ondertussen heeft de Nederlandse veehouderij een actieplan opgesteld om het dierenwelzijn te verbeteren. Het gaat hierbij onder meer om minder transsport van dieren, meer ruimte voor dieren, en minder ingrepen zoals castratie van biggen.

De propagandafilm van Thieme is doorspekt van halve en hele onwaarheden. Het meest kwalijke gevolg is dat haar verhaal een regelrechte aanval is op de motivatie van boeren en buitenlui, die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een schonere wereld. Tegen hen zou ik willen zeggen: ga door en laat je niet van de wijs brengen. En bedenk goed: ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt âm wel!

Albert Jan Maat, Voorzitter LTO Nederland

Donderdag 20 december 2007