Gemeente Groningen

woensdag 19 december 2007:
Kunstraad Groningen legt met verbeterplan basis voor toekomst

De Kunstraad wil een aantal verbeteringen doorvoeren om subsidiebudgetten meer flexibel in te kunnen zetten, de advisering over aanvragen te versnellen en de opdrachtverstrekking meer gestalte te geven. De Kunstraad volgt hiermee de uitkomsten van het evaluatierapport van het bureau BMC. Provincie en gemeente Groningen spraken bij de oprichting van de Kunstraad in 2006 af het functioneren van de Kunstraad na één jaar te evalueren.

Uit het evaluatierapport blijkt dat de afhandeling van de subsidieaanvragen nog niet optimaal verloopt. De doorlooptijden kunnen worden verbeterd en de procedures kunnen efficiënter worden ingericht. Doordat het aantal subsidieaanvragen behoorlijk is toegenomen, heeft de afhandeling van deze aanvragen veel tijd gekost. Hierdoor heeft de Kunstraad zich tot dusver te weinig kunnen profileren en onvoldoende tijd kunnen steken in het verstrekken van opdrachten.

Het evaluatierapport doet aanbevelingen die de Kunstraad in staat stellen de gevraagde werkzaamheden van provincie en gemeente beter uit te voeren. De belangrijkste maatregelen richten zich op de benodigde formatie, de bedrijfsvoering en een grotere onafhankelijkheid van de Kunstraad ten opzichte van de overheden. Bovendien moet de Kunstraad meer zichtbaar zijn voor het culturele veld en zijn taken proactief in kunnen vullen.

Het bestuur van de Kunstraad heeft een verbeterplan geschreven. Het plan bevat voorstellen, die aansluiten op de aanbevelingen uit het evaluatierapport. Het plan vormt volgens het bestuur van de Kunstraad de leidraad voor de toekomst. De Kunstraad wil een bijdrage leveren aan het versterken en vernieuwen van het kunst- en cultuuraanbod en de culturele infrastructuur in stad en provincie. Hij doet dit door subsidies en opdrachten te verstrekken en het debat over kunst en cultuur aan te wakkeren.

Het college van Gedeputeerde Staten en het college van Burgemeester en Wethouders hebben dinsdag 18 december kennisgenomen van de evaluatie van de Kunstraad en het verbeterplan. Beide colleges onderschrijven de conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie. In de aanloop naar de provinciale en gemeentelijke cultuurnota's, die in 2009 starten, zullen de overheden een definitief besluit over de verbetermaatregelen nemen.