Gemeente Deventer

Veel nieuwe initiatieven WMO

De gemeente Deventer heeft het Wmo-beleid voor de komende jaren opgesteld. In het beleidsplan Wmo 2008-2011 staat op welke wijze de gemeente de Wet maatschappelijke ondersteuning vorm gaat geven.

De gemeente gaat zorg en welzijn bieden aan hulpbehoevende en kwetsbare burgers en sociale samenhang en leefbaarheid bevorderen. Iedereen doet mee is het motto. Het hoofddoel is daarbij uitsluiting van mensen voorkomen en deelname aan de samenleving bevorderen.

Burgemeester en wethouders hebben het plan voorlopig vastgesteld en het ligt de komende weken voor iedereen ter inzage ten behoeve van de inspraak. Het volledige Beleidsplan Wmo 2008 - 20011 is te downloaden.

pdf download WMO-beleidsplan 2008-2011 194 kb

Begin maart 2008 stelt de gemeenteraad het plan definitief vast.

De gemeente heeft het afgelopen jaar intensief samengewerkt met partijen in de zorg- en welzijnssector en de inwoners van de stad, de dorpen en het buitengebied. Het plan is tot stand gekomen door gemeenschappelijke inspanning van inwoners en professionals.

De Wmo is een participatiewet. `Meedoen' staat niet alleen voor deelname van burgers aan de samenleving; het staat ook voor inspraak en inbreng van burgers bij de ontwikkeling en uitvoering van het beleid.

Voor elkaar
De belangrijkste aspecten in het plan zijn ondersteuning voor zorgvragende en kwetsbare burgers van Deventer. Ook wil de gemeente Deventer zich inzetten om vanuit de Wmo en aanvullend op de wijkaanpak de leefbaarheid in buurten en wijken verder te bevorderen en de inzet van burgers voor elkaar en voor de samenleving te stimuleren.

Mantelzorg en vrijwilligerswerk leiden tot maatschappelijke betrokkenheid. Zo kan sociaal isolement tegengegaan worden en de binding met de leefomgeving worden vergroot. De gemeente gaat zich in de eerste plaats richten op betrokken burgers, jeugd, zorgvragende en kwetsbare burgers.

De betrokken en actieve burger
De gemeente wil de betrokkenheid van burgers bij de samenleving bevorderen. Door een activeringsoffensief in te stellen stimuleert de gemeente haar inwoners tot participatie in de samenleving. Daarmee richt de gemeente zich op de burgers die nu nog langs de zijlijn staan.

Tevens worden mensen die zich vrijwillig voor de samenleving inzetten, extra ondersteund en gemotiveerd, doordat er meer aandacht aan het vrijwilligersbeleid en de wijkaanpak wordt toegekend. Dit gaat in de vorm van een betere toerusting van de accommodaties en signalering van problemen door de frontlinie, zoals huisartsen, wijkagenten en onderwijspersoneel.

Mantelzorgers
Binnen de groep van `actieve burgers' nemen mantelzorgers een aparte positie in. Enerzijds omdat zij hun mantelzorgtaak meestal niet `uit vrije keuze' verrichten, maar omdat zij dit door de omstandigheden als een noodzaak ervaren.

Anderzijds kunnen hulpbehoevende mensen dankzij mantelzorgers langer zelfstandig en zelfredzaam in hun eigen omgeving blijven wonen zonder dat zij volledig van de overheid of van professionele zorgverleners afhankelijk zijn. De gemeente Deventer gaat mantelzorg verder ondersteunen, waardoor de draaglast voor mantelzorgers verlicht kan worden.

Jeugd
De gemeente wil dat de jeugd alle kansen krijgt en dat maatschappelijke uitval van kinderen en jeugdigen wordt voorkomen. De belangrijkste doelstellingen voor 2008 zijn het bieden van informatie en advies, signaleren van problemen en zorgen voor een oplossing. Verder worden er twee centra voor jeugd en gezin in de gemeente Deventer opgericht en is het alcoholmatigingsbeleid voor jongeren een belangrijk aandachtspunt.

Zorgvragende burgers
De gemeente wil mensen met een zorgvraag ondersteuning bieden, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam kunnen blijven wonen. Het gaat daarbij vooral om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Naast de bestaande voorzieningen voor deze doelgroep wil de gemeente de kwaliteit van informatie en advies verbeteren. Ook wordt in 2008 begonnen met het inrichten van woonservicezones.

De kenmerken van een woonservicezone zijn, dat de voorzieningen voor zorgbehoevenden in dit gebied zich dicht bij elkaar bevinden en bereikbaar, veilig en toegankelijk zijn. Ondersteuning moet geboden worden dicht in de buurt, in de eigen wijk of dorp.

Ook gaat de gemeente Deventer het aantal servicewinkels en servicepunten uitbreiden. Verder is er in een woonservicezone een activiteitencentrum, een zorgloket en 24-uurs zorg aanwezig. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met woonservicezones in Keizerslanden, Rivierenwijk en in Bathmen. De evaluatie van deze projecten worden in 2008 gebruikt bij de realisatie van nieuwe woonserviceszones.

Kwetsbare burgers
Een aantal inwoners van Deventer behoort tot de groep van kwetsbare burgers. Dat zijn mensen met een zeer complexe zorgbehoefte. Dit zijn met name verslaafden, daklozen, cliënten van de geestelijke gezondheidszorg en slachtoffers van huiselijk geweld.

Daarvoor wordt RegiZorg in het leven geroepen. Deze organisatie is bedoeld om de kwaliteit van leven te verbeteren voor de kwetsbare groepen met meervoudige problemen. RegiZorg staat model voor vraaggerichte zorgverlening. Eveneens wil de gemeente meer transparantie aanbrengen in de producten en de kosten van deze zorgverlening.

Publicatiedatum: 20-12-2007
foto van ouderen
foto van broodsmeren
foto van jeugd
© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 20 december 2007