Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 december 2007

Betere doorstroming op centrumring Alkmaar

Het College van B&W wil de wegwerkzaamheden aan de kruising Helderseweg-Geestersingel en de kruising Helderseweg-Stationsweg snel afronden. Dat wordt mede ingegeven door recent onderzoek waaruit blijkt dat bezoekers aan de binnenstad van Alkmaar grote waarde hechten aan goede doorstroming op de centrumring. Zodra op 15 januari 2008 de nieuwe verkeerslichten in werking treden, zullen hier nog maar sporadisch vervelende opstop­pingen ontstaan. Het verkeer vanuit alle richtingen kan langer en vaker groen licht worden gegeven, doordat auto's vanaf de Geestersingel vanaf die datum niet meer links afslaan richting Helderseweg.

Verschillende alternatieven

Autoverkeer dat vanaf de Geestersingel richting de rechtbank of verder wil, heeft verschillende alternatieve routes om hun bestemming te bereiken: vanaf de Bergerhoutrotonde kan men kiezen uit de Stationsweg, Kruseman van Eltenweg of -voor verder weg- de Bergerweg en de N9. De Huiswaarderweg richting Alkmaar-noord, Schagen en Heerhugowaard is vanaf de Geestersingel te bereiken door rechtdoor over de Tesselsebrug te rijden, en daarna de Noorderkade te volgen.

Borden op de Bergerhoutrotonde wijzen de automobilist tijdig op de veranderde verkeerssituatie.

Merkbare verbetering

De wegwerkzaamheden zijn inmiddels zo ver gevorderd, dat al geruime tijd merkbare verbetering is opgetreden in de doorstroming van het autoverkeer. De tijdelijke verkeerslichten op de kruising Geestersingel - Helderseweg reageren sinds vorige maand op het verkeersaanbod, wat een bijzonder gunstig effect heeft gehad op de verkeersafwikkeling. Als de intelligente regeltechniek voor de nieuwe verkeerslichten vanaf 15 januari zijn werk gaat doen, zal dit tot snellere doorstroming leiden op veel meer momenten van de week. Bovendien zullen op dezelfde dag de verkeerslichten op de kruising Stationsweg/ Helderseweg in gebruik worden genomen. Tevens vinden in de binnenstad en op de belangrijkste verbindingen tussen ringweg en centrum tot 15 januari geen wegwerkzaamheden plaats die veel verkeershinder geven. Daarom zullen het laatste asfalte­rings­werk op het traject Stationsweg - Kanaalkade pas in april/ mei 2008 plaatsvinden. Op dit traject zijn dan busbanen aangelegd, zijn de riolering en het wegdek vervangen en slimme verkeers­lichten geplaatst. De voortgang in dit project is mede afhankelijk van het weer. Na de afronding van dit werk zal het verkeer met name op het kruispunt Geestersingel/ Helderseweg beter doorstromen.

Gunstige effecten

Op de Kanaalkade is de rijbaan vanaf de Ringersbrug richting het Stadskantoor versmald van twee rijstroken naar één rijstrook. Hoewel dit ongunstig lijkt voor het autoverkeer, is het effect juist dat het verkeer hier sneller kan doorstromen. Door de wegversmalling konden de verkeerslichten bij de Paternosterstraat buiten gebruik worden gesteld, zonder onveilige situaties te creëren.

Vernieuwde centrumring

Na een aantal jaren van voorbereidingen beginnen de beoogde aanpassingen op de centrumring steeds meer vorm te krijgen, waarvan zowel auto's, fietsers, voetgangers en bussen profijt zullen hebben. De Bierkade is opnieuw ingericht, met meer ruimte voor de fietser. De Wageweg is eenrichtingsverkeer geworden vanaf de Bierkade, waardoor verkeer rond de Friesebrug niet meer zo vaak vast staat. De Friesebrug zelf ondergaat een metamorfose. Op Overstad zijn alle wegen en kruisingen inmiddels voorbereid op het extra verkeer dat verwacht wordt. Voor de bus komen steeds meer vrije busbanen gereed, die samen met allerlei andere moderne voorzieningen voor een kwaliteitsimpuls van het openbaar vervoer in Alkmaar zullen zorgen. Dit is onderdeel van het project Bus-On-Line, waardoor wordt verwacht dat mensen vaker de bus zullen nemen van en naar Alkmaar.

Kadernota Duurzame Bereikbaarheid

Wethouder Henk Hansen van Verkeer stelt: "Een goede bereikbaarheid van Alkmaar, doorstroming op de binnenring en makkelijk parkeren, nu en in de toekomst, heeft voor dit college hoge prioriteit. Bij het opstellen van de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid moet duidelijk worden of we zo op de juiste weg zijn, of dat we de toekomstige verkeersafwikkeling in Alkmaar toch anders moeten regelen. Wat de stad nodig heeft, valt het beste te beoordelen als de Friesebrug klaar is. We verwachten dat de verkeers­situatie zich al gaat normaliseren als in februari volgend jaar de N242 wordt opgeleverd."