Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Haagse Berichten Haagse Berichten
Door: Michael van der Vlis

Moties Begroting Verkeer en Waterstaat

Op 4 en 6 december besprak de Tweede Kamer de begroting van Verkeer en Waterstaat. Velen deden hun best voor het openbaar vervoer en brachten dat tot uitdrukking door het indienen van moties. Inmiddels zijn de stemmingen geweest. Wij geven een samenvatting van de, vanuit ROVER (reizigers) gezien, interessante moties.
Emile Roemer (SP)
30. Investeringen spoor. Er moet, gezien de ambitie van reizigersgroei, meer geïnvesteerd worden in het spoor en niet alleen in de Randstad. De balans met geld voor wegen is zoek.
- Verworpen
31. Beneluxtrein. De Beneluxtrein is een mooie verbinding waar veel prijs op gesteld wordt. Die moet niet sneuvelen vanwege de HSL. Graag nader onderzoek.
? Aangehouden
32. Interlinernet. Een pleidooi voor een landelijk Interlinernet. Verzoek aan de Regering om daar voorstellen voor te ontwikkelen.
+ Aangenomen
33. Snelwegbus. De snelwegbus is niet alleen een zaak van provincies en gemeenten. Verzoek aan de Regering om voorstellen te ontwikkelen. (Gewijzigde versie)

+ Aangenomen
34. MBO-scholieren. Verzoek om voorstellen te ontwikkelen om de OV-studentenkaart uit te breiden naar MBO-scholieren.
- Verworpen
35. Onderhoudsrooster. Bezwaar tegen het onderhoudsrooster van ProRail dat allerlei treinen uit laat vallen. Die treinen moeten terugkomen.
+ Aangenomen
Ger Koopmans (CDA)
36. Toegankelijkheid. Extra financiële middelen voor het versnellen van het programma voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het spoor voor mensen met een beperking.

++ Aangenomen met algemene stemmen
37. Telewerken. Pleidooi om het thuis- en telewerken te stimuleren, samen met werkgevers en werknemers. Ter ontlasting van de spits en de file.

+ Aangenomen
38. Spoorse doorsnijdingen. Verzoek om een tweede investeringsronde spoorse doorsnijdingen: oplossingen voor spoorlijnen die dwars door gemeenschappen gaan.

++ Aangenomen met algemene stemmen
Paul de Krom (VVD)
42. Kilometerheffing. Hij keert zich tegen de plannen ter zake van het kabinet. Omdat het kabinet de 'deal' met zijn voorganger Hofstra niet honoreert.

- Verworpen
43. Nota mobiliteit. In de Nota mobiliteit is de toename van de mobiliteit onderschat. Er moet meer geld naar mobiliteit om de toen gestelde doelen alsnog te kunnen halen.

- Verworpen
44. Viersporigheid Flevolijn. Pleidooi voor de viersporigheid van de Flevolijn (Amsterdam-Almere) en het verzoek om die snel aan te leggen. Kamerbreed ondersteund.

++ Aangenomen met algemene stemmen
45. Investeringen spoor. Vraagt de Rekenkamer om de financiering van de door de minister voorgestelde spoorinvesteringen nader te onderzoeken.

- Verworpen
46. Aanbesteding G3. Het openbaar vervoer in de grote steden kan goedkoper als we dat openbaar aanbesteden.

- Verworpen
Lia Roefs (PvdA)
48. Gratis OV. Pleidooi om de vervoersautoriteiten die experimenten met 'Gratis OV' van elkaar te laten leren en het Kennisplatform KpVV daarbij te laten helpen.

+ Aangenomen
Barry Madlener (PVV)
50. Rekeningrijden-1. Verzoek aan de Regering om niet over haar graf heen te regeren en dus geen onomkeerbare besluiten (grote contracten) te nemen.

- Verworpen
51. Rekeningrijden-2. Verzoek aan de Regering om een referendum uit te schrijven opdat de Nederlandse bevolking zich uit kan spreken over rekeningrijden.

- Verworpen
Ed Anker(CU), die Ernst Cramer, wegens familieomstandigheden verhinderd, verving.
52. Beschikbaarheid. Verzoek om de maatschappelijke beschikbaarheid van infra bij aanbestedingen zwaarder te laten wegen. Het gaat over wegen, maar...

+ Aangenomen
53. Corridorstudies. Verzoek om de corridorstudies (opmaat voor investeringsplannen voor het spoor) uit te breiden naar meer corridors.
? Aangehouden
54. Onderhoudsrooster. Onze vertaling van een wat ingewikkelde tekst: het onderhoud van het spoor mag niet zodanig georganiseerd worden dat de reiziger geen trein meer heeft. (Gewijzigde versie).
++ Aangenomen met algemene stemmen
55. Capaciteit regionaal spoor. Verzoek om een quick-scan naar capaciteitsproblemen op het regionale spoor en de financiering van dubbelspoor of inhaalsporen. (Gewijzigd).

++ Aangenomen met algemene stemmen
56. Hoogfrequent busvervoer. Verzoek om een pilot met hoogfrequent busvervoer op een filegevoelig traject in de Randstad met gebruik van de vluchtstrook.
Wijnand Duyvendak (GL)
57. Groei Regionaal OV. De groei-ambitie voor het regionaal OV moet passen bij die voor het spoor en met dus omhoog. Daar hoort geld bij.
+ Aangenomen
Pagina geplaatst: 20 december 2007