Gemeente Lopik

Nieuws

Burger Alert ook in gemeente Lopik

December is de maand van de tradities. Traditiegetrouw stijgt ook de criminaliteit in de regio. Daarom is de Politie Utrecht op 1 december 2007 een campagne gestart met het doel deze stijging tegen te gaan. De campagne is bedoeld om inwoners alert te maken op zakkenrollerij, auto- en woninginbraak. Op 12, 19 en 20 december 2007 heeft een team van Burger Alert de kernen Benschop en Lopik-dorp bezocht.

Voor dit offensief zijn onder meer circa 100 studenten van de Hoge School Utrecht die de studie Integrale Veiligheidskunde volgen en studenten van de Politieacademie, gevraagd hun medewerking te verlenen. Deze tijdelijk door de politie Utrecht geworven studenten gaan in herkenbare kleding mee de straat op. De campagne loopt in december 2007 en januari 2008 in de hele provincie Utrecht.

Maatregelen om veiligheid te vergroten

Helaas wordt de gemeente Lopik ook geconfronteerd met criminaliteit. In het najaar van 2006 heeft onderzoeksbureau Dimensus onderzoek gedaan naar de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Lopik. Hoewel 96% van de inwoners aangaf de buurt waarin zij wonen (zeer) prettig te vinden, vond ruim de helft dat gemeente en politie aanvullende maatregelen moeten nemen om de veiligheid te vergroten. Eén van de maatregelen was de campagne preventie auto-inbraak die op 22 augustus 2007 van start is gegaan.

Burger Alert

Een andere maatregel is de actie Burger Alert, waaraan het wijkteam IJsselstein/ Lopik op 12, 19 en 20 december 2007 heeft meegedaan. Het wijkteam heeft een voorlichtingscampagne op touw gezet, bedoeld voor de inwoners van met name de kernen Lopik-dorp en Benschop. De kernen waar woninginbraak vaker voorkomt dan in de andere kernen.

Het wijkteam heeft ondersteuning gevraagd van de studenten. De studenten zijn onder begeleiding Benschop en Lopik-dorp in getrokken.

Burger Alert 20-12-2007

Zij hebben folders uitgedeeld voor preventie auto- en woninginbraak. Ook deelden zij fietsregistratiekaarten uit en vroegen zij aandacht voor het aanbrengen van de postcode op fietsen. Op de kaart kan de eigenaar alle kenmerken van zijn fiets noteren. Mocht de fiets onverhoopt worden gestolen, dan kan de eigenaar met de informatie op de kaart een volledige aangifte doen. Daarmee is de kans groter dat de fiets wordt gevonden en bij de rechtmatige eigenaar wordt terug gebracht.

De medewerkers van Burger Alert hebben bij inwoners aangebeld en de actie Burger Alert toegelicht. In het gesprek met inwoners kwamen onderwerpen aan de orde als preventie, extra toezicht en informatie over mogelijke verdachten. Daarnaast ontvingen inwoners een informatiebrief.