Gemeente Zoetermeer

Variant stedenbouwkundig plan westelijk Palenstein goed ontvangen bij bewoners

Op dinsdag 11 december jl. presenteerde wethouder Muijzers tijdens een speciale inspraakavond een nieuwe variant voor het stedenbouwkundig plan westelijk Palenstein. Door te schuiven met diverse bouwvolumes is het mogelijk geworden dat omwonenden minder belast worden in hun uitzicht. Het verplaatsen van de grote woontoren op de hoek van het plangebied bleek helaas niet mogelijk. Ondanks enkele teleurgestelde reacties op de toren, waren de aanwezigen overwegend positief over de voorgestelde variant. Voor Muijzers aanleiding deze variant begin 2008 voor te leggen aan het college van burgemeester en wethouders en vervolgens aan de gemeenteraad.

Bij de presentatie van het stedenbouwkundig plan westelijk Palenstein eerder dit jaar, bleek al snel dat een aantal omwonenden moeite had met de verschillende bouwhoogtes. De bezwaren betroffen vooral de hoge woontoren op de hoek, het gebouw tegenover de knikflat van de Du Meelaan en het gebouw tegenover de laagbouw van de Ambachtsherenlaan. In opdracht van de raadscommissie Ruimte onderzochten gemeente en corporatie Vidomes de afgelopen tijd welke ruimte het oorspronkelijke plan bood om aan deze bezwaren van omwonenden tegemoet te komen. Hierover vonden ook enkele gesprekken plaats met betrokken omwonenden. Op basis van deze gesprekken en de tot nu toe binnengekomen inspraakreacties op het plan is de nieuwe variant opgesteld.

Aanpassing stedenbouwkundige plan
De aanpassing van het stedenbouwkundige plan komt deels tegemoet aan de bezwaren van omwonenden. De gewenste verplaatsing of verlaging van de hoge woontoren op hoek is niet mogelijk binnen de gegeven randvoorwaarden. Een verlaging van het gebouw tegenover de Ambachtsherenlaan was haalbaar. Ook het gebouw tegenover de knikflat aan de Du Meelaan is verlaagd en een kwartslag gedraaid. De verwijderde woonlagen verschuiven naar andere locaties in Palenstein waar ze geen extra hinder voor omwonenden opleveren.

Vervolgprocedure
Naar verwachting bespreekt het college van B&W begin 2008 de aangepaste variant van het stedenbouwkundige plan, waarna het wordt voorgelegd aan de gemeenteraad die het plan moet goedkeuren.