Woonbond


20-12-2007

Vergoeding bij renovatie niet meer dan redelijk

De Woonbond vindt dat er algemene richtlijnen moeten komen voor vergoedingen bij renovatie van woningen in bewoonde staat. Momenteel verschillen die vergoedingen sterk wat betreft de hoogte ervan en de situaties waarin ze worden uitgekeerd. Om die richtlijnen te ontwikkelen wordt contact gezocht met Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, en met de organisaties van commerciële verhuurders (Vastgoed Belang, IVBN). Dit staat in het laatste nummer van Huurwijzer (20 december) dat nu ook digitaal wordt uitgebracht als Huurwijzer online. (december 2007).

Gelukkig zijn veel corporaties en een enkele commerciële verhuurder bereid te overleggen over de hoogte van de vergoeding bij groot-onderhoud en/of renovatie in bewoonde staat. Maar de vergoedingen voor herinrichting die worden afgesproken, blijken in de praktijk behoorlijk te verschillen. Er zijn globaal vier soorten vergoedingen. Vergoedingen gebaseerd op een vast bedrag per woning; op een bedrag per onderdeel van het project; een vergoeding per dag of week dat er sprake is van ongemak door werkzaamheden, en ten slotte; een vergoeding op basis van de vervangingswaarde van de vloerbedekking, gordijnen enzovoort.

Als er sprake is van een gedwongen verhuizing door sloop of renovatie, moet een corporatie volgens de bestaande regelgeving minimaal 5.055 euro uitkeren. Het criterium daarbij is de ingrijpendheid van de werkzaamheden. Als een huurder een renovatie niet aan kan op grond van medische of sociale redenen en daarom tijdelijk naar een andere woning moet, kan hij die vergoeding helaas niet opeisen. Wel zijn er corporaties die ook in die situatie de huurder tegemoet komen, bijvoorbeeld door tijdelijk woonruimte ter beschikking te stellen. De rechten van huurders bij gedwongen verhuizing zijn hoe dan ook duidelijk. Het probleem is dat die duidelijkheid ontbreekt bij renovatie van woningen in bewoonde staat.

Huurders in de commerciële huursector kunnen bij gedwongen verhuizing ook aanspraak maken op een vergoeding, maar voor hen is er niet wettelijk een minimumbedrag vastgelegd. De verklaring daarvoor is dat de vergoeding in oorsprong bedoeld is om huurders die vanwege sloop van hun woning moeten verhuizen een redelijke verhuiskostenvergoeding te garanderen. En sloop- en nieuwbouwplannen komen bijna alleen voor in de beleidsvisies van corporaties. Voor commerciële verhuurders, van grote pensioenfondsen en verzekeraars tot de particuliere eigenaar van één of enkele huurwoningen, is sloop meestal synoniem voor kapitaalvernietiging.