LEI

Ernst Bos gepromoveerd

20 dec 2007
Onderdeel: LEI

Op 12 juni 2007 heeft Ernst Bos zijn proefschrift 'Integrating Ecology in Social Cost-Benefit Analysis; Supporting Dutch Policy Making' succesvol verdedigd aan de Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg in Duitsland.

Het proefschrift heeft als onderwerp de Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) als instrument voor het evalueren van infrastructurele projecten. In het bijzonder ligt de focus op de economische waardering van negatieve effecten van infrastructuur op de omliggende natuur.

Als eerste gaat het proefschrift in op de rol van natuurwaardering bij binnenlandse en buitenlandse besluitvormingsprocessen. Hieruit komt naar voren dat met name in de Verenigde Staten de ânatuur âen milieu-inclusieve MKBAâ een voorname rol speelt bij de besluitvorming omtrent grote projecten of beleidsmaatregelen, waarbij effecten op natuur en milieu van belang zijn. In dergelijke gevallen is het uitvoeren van een MKBA niet alleen wettelijk verplicht, maar ook de uitkomst is bindend. In Nederland is de rol van de natuur âen milieu-inclusieve MKBA in de besluitvorming tot nu toe beperkt geweest.

Ten tweede gaat het proefschrift in op alternatieve instrumenten voor de MKBA, zoals speltheoretische allocatiemodellen en Multicriteria-analyse. Belangrijke criteria voor het vergelijken van de instrumenten zijn de methodologische kenmerken en de praktische uitvoerbaarheid in besluitvormingsprocessen.

Geen van de alternatieve evaluatie-instrumenten scoren duidelijk beter dan MKBA ten aanzien van methodische kenmerken en praktische toepasbaarheid. De onzekerheid van MKBA kan beperkt worden door expliciete richtlijnen op te stellen voor de economische waardering van effecten op natuur. Het uitgangspunt hierbij is dat richtlijnen, die verder gaan dan de algemene richtlijnen van OEI (Overzicht Effecten Infrastructuur), ten goede komen aan de betrouwbaarheid van natuurwaardering en daarmee aan de betrouwbaarheid van de MKBA

Tenslotte zijn de richtlijnen toegepast op een case studie. De case betrof het plan om het spoorwegennet in de Randstad uit te breiden en te verintensiveren. Daarbij zouden onder meer de veenweidegebieden van het Groene Hart doorsneden worden, hetgeen tot additionele verstoring en versnippering van het ecosysteem zou leiden. Tevens zou de recreatieve waarde worden verstoord in de directe omgeving van de spoorlijnen. Uit de case is naar voeren gekomen dat de economische waarde van negatieve effecten op natuur aanzienlijk kunnen zijn, namelijk tussen de â¬110 mln. en â¬340 mln. Daarmee is het van belang om dergelijke externe effecten in toekomstige MKBAâs te betrekken. Â

Meer informatie: Ernst Bos
Proefschrift te bestellen bij:
Shaker Publishing (www.shaker.nl), onder vermelding van ISBN 978-90-423-0332-4

Contact
Ernst Bos
ernst.bos@wur.nl