Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de Raad

Raadsvergadering in de raadszaal
De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft op dinsdag 18 december vergaderd in de raadszaal en informeert u over de onderwerpen die besproken zijn en de besluiten die genomen zijn door de raad.

Herdenking

Tijdens een moment van stilte is er stilgestaan bij het overlijden van de heer John Lucieer Hoofd Welzijn en Educatie op gewelddadige wijze om het leven gebracht. Daarnaast werd ook stilgestaan bij het overlijden van mevrouw D.E. van Dijk-Siegers op 93-jarige leeftijd. Zij was weduwe van oud-burgemeester de heer Jacob van Dijk.

Toelating dhr. J.A. Meuldijk

De heer J.A.A. Meuldijk is na onderzoek van de geloofsbrieven - als raadslid toegelaten tot de gemeenteraad en heeft de belofte afgelegd. Hij vervangt tijdelijk raadslid mevrouw. M. de Hoog-Paling. Zij heeft vanwege ziekte het werk als raadslid tijdelijk neergelegd. De heer Meuldijk is al geruime tijd actief als Burger raadslid voor de fractie van Leefbaar Capelle.

Vragenhalfuurtje

Raadslid Meuldijk vroeg wethouder Jaliens naar de stand van zaken van het onderzoek naar een permanente sporthal. De wethouder laat alle alternatieven op een rij zetten en zal de commissie Middelen en Buitenruimte op 24 januari 2008 informeren. Het definitieve voorstel voor een permanente of tijdelijke sporthal zal tijdens de voorjaarsnota gereed zijn.

Sportclubs die goed presteren, maken promotie en komen vaak voor hogere kosten te staan door meer trainingen e.d. In de visie op sport is vastgelegd dat onderzocht wordt of deze toppers in de sport financiële ondersteuning van de gemeente kunnen krijgen. Leefbaar Capelle vroeg in de vorige raadsvergadering meer aandacht en geld voor de Capelse sporters of sportteams die topsport potentie hebben De heer Meuldijk vroeg wethouder Jaliens of de gemeente vooruitlopend op de afspraken in de visie op sport - nu al de sportclubs financieel kan ondersteunen,die promoveren en met hogere kosten te maken krijgen. De wethouder wilde niet op de zaken vooruitlopen en zal de nota over dit onderwerp in het eerste kwartaal van 2008 presenteren aan de commissie Middelen en Buitenruimte en zo de raadsleden te informeren.

(Her)benoemen van bestuursleden van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Capelle-Krimpen (OPOCK)

Het voorstel tot (her)benoeming is met een meerderheid van stemmen vastgesteld. De volgende bestuursleden van de Stichting OPOCK zijn herbenoemd: de heer B. Bruil, de heer F. Winnubst, mevrouw M. Elvers en de heer E. Poyraz is benoemd.

Vrijstellingsprocedure

Voorstel tot het starten van een vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 1 WRO ten behoeve van de realisatie van 136 senioren(huur)woningen met zorg- en serviceruimten aan de Vincent van Goghrade, Willem Marisrade en de Johan Jongkindrade en het delegeren van de vrijstellingsbevoegdheid aan het college van burgemeester en wethouders heeft geleid tot discussie. De Moordrechtflat in Schollevaar vlakbij NS stations Schollevaar zal worden uitgebreid met betaalbare huurwoningen voor senioren. Ook een gezondheidscentrum en gemeenschappelijke ruimtes voor de senioren zullen worden gebouwd. Deze locatie ligt dichtbij winkels, bibliotheek en openbaar vervoer. Omdat het bestemmingsplan Schollevaart niet voorziet in de bouw van deze woningen, is een voorstel voor een vrijstellingsprocedure noodzakelijk. Alle fracties stemmen in met dit voorstel, de senioren(huurwoningen) zullen gebouwd gaan worden. Er zijn wel kritische opmerkingen, die zich concentreren op de volgende punten:
* Geluidsbelasting: bij de bouw wordt hier rekening mee gehouden door de dode muren (zonder ramen en deuren) richting het NS station te plaatsen. De geluidsoverlast van het treinverkeer zal hierdoor binnen de normen blijven;

* Parkeersituatie: dit zal grondig onderzocht worden. De mogelijkheid van inpandig parkeren is te kostbaar en zal niet toegepast worden. Het is de bedoeling van het college dat het een groene parkeeromgeving zal worden. Er wordt gekeken naar het toepassen van blauwe zones waar kort geparkeerd kan worden;
* Invulling gezondheidscentrum: het is de bedoeling dat het centrum zal bestaan uit o.a. huisartsen, fysiotherapeuten, bloedprikken en een apotheek;

* Bewoning door Capellenaren is gewenst: dit kan niet gegarandeerd worden, omdat de woningmarkt vrij is;

* Relatie vraag en aanbod seniorenwoningen: de vraag naar seniorenwoningen overtreft volgens wethouder Jacobs nog steeds het aanbod;

* Inspraak bewoners: er wordt zoveel mogelijk geluisterd naar opmerkingen van inwoners, maar de bouw van dit project is toegestaan.

De raadsleden zullen de uitbreiding van de Moordrechtflat kritisch blijven volgen.

Nota doorstart armoedebeleid 2007-2010

Het college heeft op basis van de resultaten van de Dag van de Armoede (15 maart 2007), de aanbevelingen van de Capelse Rekenkamer en de voorstellen van het nieuwe kabinet een nota geschreven over de aanpak van armoede in onze gemeente. Kort samengevat richt het armoedebeleid zich op de volgende punten:


1. het verbeteren van de financiële positie van inwoners met een laag inkomen of hoge schulden;


2. het helpen met het aflossen van schulden en zorgen voor financiële zelfstandigheid;


3. het zorgen dat men weer mee kan doen in de maatschappij en niet in een sociaal isolement komt door het verbeteren van de financiële situatie.

Staatssecretaris Aboutaleb heeft deze week 80 miljoen toegezegd aan de gemeenten in Nederland om de armoede aan te pakken. Het is nog niet bekend welk bedrag Capelle aan den IJssel zal krijgen. Er zal grondig bekeken worden, hoe dit geld zal worden besteed. Het wegwerken van de wachtlijsten voor de schuldhulpverlening heeft prioriteit. Er is uitgebreid gediscussieerd over de aanpak van de armoede. De SGP vindt preventie belangrijk en heeft de motie Budgetteringscursussen ingediend. Preventief zouden personen die zich aanmelden bij de gemeente voor schuldhulpverlening verplicht deel moeten nemen aan een bugetteringscursus. Nadat wethouder Binnendijk een toelichting had gegeven over het bestaande beleid, heeft de SGP besloten om deze motie in te trekken. Voor de voorjaarsnota zal er een nieuwe versie van deze nota verschijnen.

Alle raadsleden stemden in met deze nota en het voorstel is vastgesteld.

Najaarsnota 2007

Alle fracties waren positief over de najaarsnota. Tijdens de behandeling van het voorstel tot vaststellen van de najaarsnota 2007 werden verschillende amendementen ingediend en werd over uiteenlopende onderwerpen - van aanlegsteigers voor binnenvaartschippers tot de kwaliteit van de trapveldjes - gediscussieerd.

De SGP, ChristenUnie en Capels Belang dienden een amendement in Nog uit te voeren werken bouwgrondexploitaties. De inkomsten van bouwgrond zouden toegevoegd moeten worden aan de reserve grote investeringen. De gemeente heeft dan een potje voor grote investeringen zoals sportvoorzieningen, onderwijshuisvesting en herstructureringen. Dit amendement werd met 22 stemmen voor aangenomen. De PvdA stemde met 9 stemmen tegen.

De fracties CDA, Capels Belang en SGP dienden het amendement Bijdrage Beiijerinck gemaal in. In dit amendement werd de gemeente gevraagd een bijdrage te leveren voor o.a. het restaureren van dit Capelse monument. Dit amendement is na stemming verworpen met 21 stemmen tegen en 9 stemmen voor. De gemeenteraad wil een financiële bijdrage leveren, maar wil dat het Beijerinck Gemaal eerst zelf financiële middelen probeert te verkrijgen.

Capels Belang vroeg wethouder Jacobs wanneer de Oude Begraafplaats in Capelle-West volledig gerestaureerd zal worden. De restauratie zal op korte termijn plaatsvinden. Het toegangshek zal vervangen worden, er zal een beukenhaag geplant worden en er komen informatieborden.

Leefbaar Capelle vroeg de portefeuillehouder van Volksgezondheid burgemeester Van Doorne naar het Steunpunt Huiselijk geweld. Leefbaar Capelle roept de gemeente Capelle dringend op om zich te sluiten bij de aanpak van Rotterdam. De gemeente Rotterdam voert een actief beleid op huiselijk geweld en gebruikt de Rotterdam Code. Burgers worden gestimuleerd om huiselijk geweld te melden. Mevrouw Van Doorne erkent het probleem en deelt de positieve mening over de Rotterdamse aanpak van huiselijk geweld.

Het voorstel tot vaststellen van de najaarsnota is unaniem aangenomen.

Overige genomen besluiten:

* Voorstel betreffende technische wijzigingen Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is aangenomen;
* Voorstel tot het vaststellen van de verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen en regeling mandaat is aangenomen;
* Voorstel tot het vaststellen van de jaarrekening 2006 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Capelle-Krimpen is aangenomen;

* Kennisname van het verslag over drie welstandsaspecten in 2006;
* Kennisname van het jaarverslag 2006 van de welstandscommissie;
* Voorstel tot het vaststellen van de Belastingverordeningen 2008 is aangenomen;

* Voorstel tot het instemmen met de toetreding van de gemeente Nederlek tot het Koepelschap Buitenstedelijk Groen is aangenomen;
* Voorstel tot het vaststellen van de Regeling bekendmaking nevenfuncties griffiepersoneel is aangenomen;
* Voorstel tot het vaststellen van de grondexploitatie-uitbreiding Moordrechtflat (Schollevaar-Noord)is vastgesteld.

De besproken onderwerpen in de gemeenteraadsvergadering hebben wij kort voor u samengevat. Uitgebreide informatie vindt u in het BIS (BestuursInformatieSysteem) op www.capelleaandenijssel.nl