Stichting Wakker Dier

Plakje kerststol: kip anderhalf uur in legbatterij (20 december 2007)
Terwijl veel mensen tegenwoordig diervriendelijk willen eten met kerst, liggen er ongemerkt toch nog veel producten met eieren uit de legbatterij op de kerstdis. Lekker een plakje kerststol? Daarvoor zit een kip anderhalf uur in de legbatterij. Dit blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier waarin is gekeken naar de hoeveelheid legbatterij-ei die verwerkt zit in kerstkransjes, kerststol, amandelstaaf, tulband, cake, mayonaise en zelfs shampoo.

Hoewel vrijwel iedereen scharreleieren in de koelkast heeft staan, eten we hierdoor onbewust nog veel legbatterij-eieren. Zo kan je op een dag ongemerkt meer dan één kip in de legbatterij aan het werk hebben gezet. In de legbatterij zit een kip achter tralies op een A4tje leefruimte. Wakker Dier wil dat producenten wordt verplicht op de verpakking te vermelden dat er ei uit de legbatterij in is verwerkt. De kamer riep de minister hiertoe eerder op maar die weigert de aangenomen motie uit te voeren.

Zomaar een (kerst)dag:

s'Ochtends je haar wassen met ei-shampoo kost een kip 1 minuut in de legbatterij.
Daarna eet je een beschuitje (6 minuten) met eiersalade (431 minuten) en een plak tulband (225).
Rond 10 uur een kopje koffie met een plakje cake (359). Als lunch 2 plakjes kerststol (180).
Tussen de middag een advocaat-ijsje (59 minuten) en een kerstkransje (40).
En s' avonds een pastamaaltijd (697) met Tiramisu ( 180) als toetje. Daarvoor zit een kip 2177 minuten in de legbatterij, ofwel anderhalve dag.

Verstopte eieren

Vrijwel niemand wil nog legbatterij eieren eten. De gemiddelde Nederlander eet echter 42 eieren per jaar, onzichtbaar verwerkt in koekjes, cake en mayonaise. Dit zijn meestal legbatterij-eieren. In de legbatterij zitten de kippen achter tralies op minder dan een A4tje leefruimte. Ze kunnen hun vleugels niet eens uitslaan. Met z'n vier of vijven leven ze in een draadgazen kooitje, zonder strooisel om te scharrelen, zonder legnest en zonder zitstok. Hun snavels worden gebrand om pikkerij te voorkomen.

Politiek

De legbatterij ligt ook politiek onder vuur. Een motie om alle kippenkooien te verbieden kreeg steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Onder andere de regeringspartijen PvdA en Christen Unie steunden de motie. In oktober gaf minister Verburg echter aan dat ze weigert de motie uit te voeren. 28 Januari zal de kamer met de minister debatteren over deze politieke impasse over de legbatterij.

Onderzoek

Wakker Dier onderzocht van veel gebruikte voedingsmiddelen hoeveel ei erin verwerkt is. De gebruikte eieren zijn nog vrijwel altijd legbatterij-eieren. Omdat een gemiddelde kip in haar leven 353 eieren legt in 415 dagen (Kwin 2007) kan hierdoor worden berekend hoe lang een kip in een legbatterij zit voor één koekje of ander product.

PRODUCT
AANTAL MINUTEN DAT KIP IN LEGBATTERIJ ZIT VOOR DIT PRODUCT
1 Broodje gezond met ei
2264 minuten

1 Pastamaaltijd
697

1 Potje babyvoeding - Groenteschotel met ei 647
Boterham Eiersalade
431

1 Plak cake
359

1 plak tulband
225
Koek - Gevulde Koek
192

1 stuk amandelstaaf
181

1 Toetje tiramisu
180

1 Toetje bitterkoekjespudding
104
Koek - Stroopwafel
140

1 plak kerststol

90

1 Frietje met (2 zakjes mayonaise)

86

1 Toetje advocaat-ijs

59
Koekje - Lange vinger

48

1 Pannekoek

42

1 (schuim)kerstkransje

40
Koek - Bastogne koek

21

1 Beschuit

6
Koekje - Tuc

4

1 wasbeurt met eiershampoo

1
Nb: Er is gerekend aan een willekeurig merkproduct als indicatie. De cijfers zullen per merk verschillen.

donateurs-
onderzoek