Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

20 december 2007

Gezaghebbend deskundige met lange staat van dienst

Gerard de Jonge benoemd tot bijzonder hoogleraar Detentierecht

Gerard de Jonge (1945) is met ingang van 15 december benoemd tot bijzonder hoogleraar Detentierecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. De Jonge is sinds vele jaren een erkend deskundige op het terrein van de leerstoel. De nieuwe hoogleraar zal zich bezighouden met het onderwijs in de bachelor- en masterfase op het gebied van straftoemeting en detentierecht. Verder zal hij nieuw promotieonderzoek opstarten en begeleiden en zich inzetten voor de werving van onderzoeksgelden.

De Jonge is auteur van een gezaghebbend boek over het jeugdstrafrecht, waarvan in november 2007 de tweede druk verscheen. Samen met twee andere experts schreef hij een geheel nieuwe versie van de European Prison Rules, die recentelijk door de Raad van Europa zijn vastgesteld en die de komende jaren richtinggevend zullen zijn voor de bejegening van de ongeveer twee miljoen gedetineerden in de 47 landen van de Raad van Europa.

In 2006 en 2007 nam De Jonge als penitentiair expert deel aan missies van de Raad van Europa naar Oekraïne, Turkije, Servië en de Russische Federatie. Ook buiten Europa is de hoogleraar actief. In 2003 maakte hij als lid van de Working group law enforcement twee reizen naar Ethiopië om daar onderzoek te doen naar de toestand van het Ethiopische gevangeniswezen. Verder verblijft hij ongeveer tweejaarlijks in Suriname, waar hij postacademisch onderwijs in straf- en strafprocesrecht verzorgt, onderzoek doet naar het Surinaamse detentierecht en op verzoek van de minister van Justitie adviseert over nieuwe penitentiaire wetgeving. In 2007 heeft hij samen met een collega van de Universiteit van de Nederlandse Antillen het Antilliaanse detentierecht doorgelicht.

De carrière van Gerard de Jonge startte in 1971 in Middelburg, waar hij direct na zijn afstuderen werd aangesteld als secretaris van de reclasseringsraad. Hij werd in 1975 benoemd tot coördinator van het nieuw op te zetten Rotterdamse bureau voor rechtshulp. De Jonge was intussen als bestuurslid (tweemaal als voorzitter) actief in de Coornhert Liga, de vereniging voor strafrechtshervorming. In 1979 werd hij advocaat bij het Advokatencollectief Noordsingel te Rotterdam. Na een korte aanstelling als senior medewerker bij de Nationale Ombudsman begon hij in 1986 als universitair docent aan de Erasmus Universiteit. In 1989 maakte hij de overstap naar de Universiteit Maastricht, waar hij in 1995 promoveerde op een detentierechtelijk onderwerp: de arbeidsverhouding tussen gedetineerden en Justitie. Intussen bleef hij ook in de juridische praktijk actief: tijdens zijn docentfuncties in Rotterdam en Maastricht was hij als advocaat ingeschreven bij de balie en behandelde hij strafpiketten en daaruit voortvloeiende straf- en penitentiaire zaken. In 1998 werd hij benoemd tot raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof in Den Bosch. Van 2001-2004 was De Jonge lid van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof.mr. G. de Jonge, tel. 043 388 3290, e-mail gerard.dejonge@strafr.unimaas.nl.

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/