KNHS


Paardenhouders winnen gouden Mispel
19 december 2007

De prijs De Gouden Mispel is in 2006 door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap in het leven geroepen. De prijs wordt uitgereikt aan organisaties en personen die een essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het cultuurlandschap in Nederland. Dit jaar ging de Gouden Mispel naar de heren Janssen en De Ruiter.

Het laatste jaar is veel geklaagd over het effect van witte linten en oprukkende paardenboeren in het landschap. Gouden Mispel winnaars dhr. Janssen en dhr. De Ruiter tonen aan dat de paardenhouderij ook een waardevolle toevoeging aan het landschap kan zijn. Hun initiatief verdient op grote schaal navolging.

De heer Janssen heeft bij de bouw van het woonhuis en springstal van De Hoge Oorsprong de streekeigenheid tot in detail doorgevoerd en bovendien geheel op eigen initiatief rondom het perceel singels van bomen (eiken, beuken) en onder andere meidoornheggen aangelegd. Op zijn landgoed De Kruishorst gaat de heer Janssen de historische opzet herstellen/reconstrueren en de verdwenen landschapselementen zoals heggen en knotbomen aanplanten.

De heer De Ruiter heeft op zijn landgoed De Bonenburg/stoeterij De Horsthoekhoeve een bomenrij aangeplant van ongeveer anderhalve kilometer en daarnaast ook nog eens circa 6,5 kilometer heg aangelegd, waarvan een groot deel is gevlochten. Hij heeft tevens aan het welzijn van de paarden gedacht door de aanleg van heggencirkels met bomen daarin, waardoor ze bij felle zon in de schaduw en bij regen in de luwte kunnen staan. Zijn aanpak laat zien dat de paardenhouderij een waardevolle en unieke toevoeging aan het landschap kan betekenen.

De Gouden Mispel wordt elk jaar speciaal vervaardigd door kunstenaar Frans van Hintum. De mispel (Mespilus germanica) is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen.