Gemeente Dongen


Gemeente neemt maatregelen Gerardus Majellastraat

De gemeente gaat de komende tijd diverse maatregelen nemen om weggebruikers er op te attenderen dat er in de Gerardus Majellastraat, Heuvelstraat en de Rijensestraatweg niet harder dan 30km/u mag worden gereden. Er komen extra verkeersborden, twee
snelheidsinformatiesystemen (U rijdt km/u) en in overleg met de JJ Anspachschool en de jeugdgemeenteraad gaat de gemeente ludieke acties organiseren. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst op 11 december jl. in het gemeentehuis.

In 2006 bracht een aantal bewoners verenigd in het actieteam 30 = 30 de verkeerssituatie onder de aandacht bij de gemeente. Er waren met name klachten over de hoge snelheden, het vele vrachtverkeer en het sluipverkeer. Het actieteam stelde onder andere voor om plateaus en bloembakken te plaatsen en de voorrangsregeling voor de straten van rechts op te heffen. De gemeente besloot daarop een verkeerstelling en een kentekenonderzoek uit te laten voeren.

Conclusies
Uit de verkeerstelling bleek dat er een grote groep is die tussen de 40 en 50 km/u rijdt. Juist die groep baart de gemeente zorgen. Het kentekenonderzoek toonde aan dat het doorgaand (vracht)verkeer beperkt is. De meeste vrachtwagens hebben een bestemming op of langs het traject en moeten dus gebruik maken van de straten.

Geen harde maatregelen
Het college heeft besloten niet in te gaan op de wens van het actieteam om de straten anders in te richten en de voorrangsregeling op te heffen. Dat kan niet zomaar. De raad heeft bij het vaststellen van het verkeersbeleidsplan besloten om voor heel Dongen een netwerk van primaire fietsroutes vast te stellen. Dat betekent dat fietsers in de voorrang zitten ten opzichte van alle zijstraten. Dat botst met een 30km/u-zone, waarin alle weggebruikers gelijkwaardig zijn aan elkaar. Keuzes zoals deze moeten we goed voorbereiden en opnieuw aan de gemeenteraad voorleggen. We nemen dit punt zeker mee bij het ontwikkelen van het nieuwe verkeersbeleidsplan in 2009, aldus verkeerswethouder Ad Stoop. Ik hoop dat we naar aanleiding van deze situatie al eerder een discussie in de raad op gang brengen.

Laatst gewijzigd: 20-12-2007