Malcolm Davies bijzonder hoogleraar vrijmetselarij
20/12/2007 09:49
Orde van Vrijmetselaren
Op 1 januari 2008 treedt Dr. Malcolm Davies aan de faculteit der Godsdienst-wetenschappen van de Universiteit Leiden aan als bijzonder hoogleraar op de leerstoel Vrijmetselarij, met als leeropdracht 'Vrijmetselarij als geestesstroming en sociaal-cultureel verschijnsel'. De benoeming werd dezer dagen bekrachtigd door de
Nederlandse Orde van Vrijmetselaren, initiatiefnemer van de bijzondere leerstoel, en geldt in principe voor vijf jaar.
Malcolm George Davies (55) werd in Crewe in het Verenigd Koninkrijk geboren en heeft zowel de Britse als de Nederlandse nationaliteit. Hij is internationaal bekend als muziekhistoricus en dirigent. Na zijn opleidingen aan onder meer het Trinity College of Music in Londen, de Universiteit van Southampton en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, promoveerde hij in 2003 aan de Universiteit van Utrecht op het proefschrift 'The Masonic Muse: Songs, Music and Musicians Associated with Dutch Freemasonry, 1730-1806', waarvan in 2005 een handelseditie is verschenen bij de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis.
Prof. Davies woont al tientallen jaren in Den Haag. Daar richtte hij het Cecilia International Choir op, waarvan hij nog steeds dirigent is. Hij is werkzaam bij de Internationale School van Den Haag, waar hij hoofd is van de afdeling Kunsten en directeur van de muziekschool. In tegenstelling tot zijn voorganger, prof. Ton van de Sande, is Malcolm Davies lid van een van de loges die tot de Orde behoren.
Na een voorselectie koos de benoemingscommissie van de universiteit uit drie kandidaten unaniem voor Malcolm Davies als de nieuwe bijzonder hoogleraar Vrijmetselarij.
De commissie acht zijn ideeën over de invulling van de leerstoel zeer origineel en
relevant. "Door aandacht te schenken aan de esthetische dimensie, in het bijzonder de muzikale en theatrale expressie, gaat Davies in op de belevingsdimensie, een zeer
actueel thema in het denken over de rol van religie in onze tijd. Door deze thematische oriëntatie op het cultureel erfgoed van de vrijmetselarij is het beoogde onderzoek en onderwijs van Davies een welkome en oorspronkelijke aanvulling op het onderzoek naar vrijmetselarij zoals dat elders gebeurt én op het onderzoek betreffende religie en Verlichting zoals dat binnen de Faculteit der Godsdienstwetenschappen plaatsheeft."
Den Haag, 20 december 2007