Ingezonden persbericht


Rotterdam 2007 City of Architecture blikt vooruit met lichtschouwspel

Persbericht
18.12.2007

Rotterdam is tegen het einde van het jaar het toneel van een onvoorspelbaar en gevarieerd spel van licht. 'The Speed of Light', het lichtkunstwerk van Paul Baartmans, verschijnt van 20 december tot en met 6 januari in vier bouwkranen die in het centrum van Rotterdam staan. Met The Speed of Light worden vier toekomstige woontorens gemarkeerd.

In vier hoge bouwkranen in het centrum zijn verticale lichtlijnen aangebracht. Deze lichtlijnen zijn in de masten van de kranen gemonteerd en bestaan uit een reeks van lampen die telkens héél kort na elkaar aan gaan en even blijven branden. Daardoor loopt de lichtlijn razendsnel vol met licht en vervolgens even snel weer leeg. Het schouwspel in de bouwkranen is vanuit alle windrichtingen goed te zien.

De kranen staan verdeeld over vier bouwplaatsen van toekomstige woontorens: de eerste twee locaties bevinden zich op het Wijnhaveneiland bij de bouwputten van The Red Apple en de Scheepmakerstoren. De derde locatie is nabij de Oude Haven waar Wijnhaeve wordt gebouwd en de vierde locatie is op de Binnenrotte waar woontoren Statendam verrijst. Zodra het donker wordt, ontstaat zo op vier plaatsen tegelijk een gevarieerd lichtspel in de bouwkranen.

Paul Baartmans over zijn lichtkunst: "De lichtlijnen werken onafhankelijk van elkaar en de momenten waarop ze hun licht laten 'schieten' zijn willekeurig. Het licht schiet de hemel in en raast naar beneden, zo lijken de bouwkranen start- en landingsplaatsen voor tijdreizigers te worden. The Speed of Light is een schouwspel maar tegelijkertijd ook heel 'verstild'. Er is geen geluid, geen muziek of bliepjes. Slechts een ontlading van licht."

Locaties: Bouwplaatsen van Scheepmakerstoren (Jufferstraat) The Red Apple (Wijnhaven)
Wijnhaeve (Gelderse kade)
Statendam (Binnenrotte)

Data: 20 december 2007 tot en met 6 januari 2008 van 17.00 tot 23.30 uur, op 24 en 31 december 2007 van 17.00 tot 01.00 uur.


---

noot voor de redactie/