De Haagse Hogeschool

Presentatie Handboek Schuldhulpverlening: Schulden als sociaal probleem

Op donderdag 20 december 2007 vindt op De Haagse Hogeschool de uitreiking van het eerste exemplaar van het Handboek Schuldhulpverlening, Van taak naar methodiek plaats. Dit boek is geschreven door Marcel Sem Kok maatschappelijk werker, schuldhulpverlener en docent bij de Academie voor Sociale Professies van De Haagse Hogeschool.

Tegenwoordig hebben veel mensen schulden en ook wordt de gemiddelde schuld steeds hoger. Het Handboek Schuldhulpverlening stimuleert de student een visie over schuldhulpverlening te vormen en vaardigheden voor de schuldhulpverlening te ontwikkelen.

Het boek benadert de schuldhulpverlening als sociaal probleem waarbij het accent ligt op het inzetten van sociaal agogische interventies. De subtitel geeft aan dat schuldhulpverlening geen taak meer van het social work is, maar een op zichzelf staande methodiek is geworden. De student leert met deze methodiek niet alleen als schuldhulpverlener de cliënt te begeleiden bij het oplossen van financiële problemen, maar ook de oorzaak ervan aanpakken. In het boek wordt verder het proces van integrale schuldhulpverlening behandeld, waarbij de student zich zowel beleidsmatige als inhoudelijke competenties eigen maakt en leert een verbinding te maken tussen de instrumenteel-technische en psychosociale interventies.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Nelissen, Soest.