Dienstenbond CNV

Nieuws

19 december 2007

Pensioenkwestie blijft in handen Ahold en COR

Door: Fedde Monsma

ACHTERKAMERTJESPOLITIEK KOST MEDEWERKERS FORS GELD

Afgelopen vrijdag heeft Ahold met de Centrale Ondernemingsraad (COR) gesproken over de pensioenkwestie. Er is besloten dat CNV Dienstenbond geen partij is bij de gesprekken over de voorgestelde gewijzigde verdeling van de pensioenpremie. De COR heeft dat CNV Dienstenbond maandag laten weten. Ahold wil met de COR aan de touwtjes blijven trekken en over arbeidsvoorwaarden van medewerkers blijven beslissen. CNV Dienstenbond vindt dat niet acceptabel.

CNV Dienstenbond vindt het ronduit onacceptabel dat Ahold de premieverdeling van de pensioenen van haar werknemers aan wil passen en dat via de COR wil doen. Dat betekent dat medewerkers van o.a. Albert Heijn, Etos en Gall & Gall vier keer meer kunnen gaan betalen dan zij nu doen. Wel meer betalen, maar er niets voor terug krijgen wordt door de leden niet geaccepteerd.
Het argument van Ahold en de COR dat er de komende jaren, onder bepaalde voorwaarden en dan ook nog heel geleidelijk naar een andere premieverdeling toe gegroeid gaat worden, gaat dan ook niet op. Want op korte of lange termijn kan deze wijziging in de premieverhoudingen, medewerkers tientjes per maand kosten! Van 5% naar 20% is vier keer zoveel, ook als dat geleidelijk gebeurd. Die afspraak wordt nu gemaakt en daarom wil CNV Dienstenbond dan ook nu zeggenschap. Overigens heeft Ahold in het voorgenomen plan dan ook al een éénzijdige premiekorting bedongen die dus niet voor medewerkers geldt. Op het pensioenaandeel van Ahold is 15% minder premie dan nu betaald, wordt fors minder geld, wat medewerkers klaarblijkelijk betalen moeten. Daar staan geen extra rechten tegenover.

Ahold heeft de Centrale Ondernemingsraad (COR) gevraagd om andere afspraken over de pensioenpremieverdeling van werknemers te maken. Gebleken is dat volgens afspraak Ahold jaren tekorten in uw pensioenfonds heeft aangevuld. Het gevolg is dat er een andere premieverdeling is ontstaan dat ooit afgesproken is. Met vol verstand zijn deze afspraken overigens gemaakt, ook door Ahold. Nu wordt er achteraf door Ahold gezegd dat dat niet eerlijk is

De COR vindt dat zij met Ahold afspraken kunnen maken waarin verslechtering van arbeidsvoorwaarden op termijn een feit is. Echter, pensioen is het terrein van vakbonden; het is uitgesteld loon en een primaire arbeidsvoorwaarde. Daar onderhandelen vakbonden over. Het kan niet zo zijn dat in een achterkamertje gesproken wordt over de oudedagvoorziening van de medewerkers zonder dat diezelfde medewerkers iets te zeggen hebben over hun eigen geld. CNV Dienstenbond onderhandelt over verschillende caos bij Ahold. CNV Dienstenbond heeft duidelijk gemaakt dat wij als onderhandelingspartner van de caos bij Ahold praten over loon. Daar hoort ook mogelijke compensatie van stijgende pensioenpremies bij. De COR heeft die middelen niet. Zij bepalen dat medewerker wel meer betalen kunnen, maar kunnen niet bepalen of dat gecompenseerd wordt. Die rekening wordt straks zeker maar even bij bonden geparkeerd? CNV Dienstenbond staat op het standpunt dat als wij niet meepraten, wij de rekening ook doorsturen naar de COR.

Het argument dat pensioenen altijd met de COR besproken zijn door Ahold gaat ook al niet op. Nog geen twee jaar geleden is CNV Dienstenbond nauw betrokken geweest bij de ombouw van de VUT-regeling naar de pensioenregeling. Daarmee is CNV Dienstenbond wel degelijk partij bij uw pensioen.

Hoe nu verder? CNV Dienstenbond zal op verschillende manieren proberen om invloed te krijgen. Daarbij zal ook de hulp van de leden ingeroepen worden. Inmiddels is er beraad met kaderleden over mogelijke middelen die we in kunnen zetten. De leden worden daar zo spoedig mogelijk over bericht. Echter, dit gaat alle medewerkers aan! Als je ongeorganiseerde collega dit belangrijk vindt, maak ze lid.

Nu helemaal, want lid worden is de eerste drie maanden gratis. Bovendien, als wij door gezamenlijke inspanning Ahold op andere gedachten kunnen brengen, hebben zij hun lidmaatschap er snel uit. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl