GAIA


Persbericht © GAIA

19 december 2007

GAIA vreest voor illegale rituele slachtingen
waar gemeenten geen of verkeerde informatie geven aan moslims

"Dit jaar publiekelijk geen actie aan slachtinrichtingen om samen-werking met Unie Brusselse Moskeeën voor duurzame oplossing dierenwelzijnproblemen zoveel mogelijk kans op slagen te geven"

De dierenrechtenorganisatie GAIA voert tijdens het Islamitische offerfeest van vandaag en morgen publiekelijk geen acties aan tijdelijk erkende slachtinrichtingen of erkende slachthuizen. GAIA wil de structurele dialoog met het oog op een duurzame oplossing voor de dierenwelzijnproblemen bij rituele slachtingen, die de organisatie overeengekomen is met de Unie van Brusselse Moskeeën, en na het offerfeest zo snel mogelijk van start gaat, een maximale kans op slagen geven. Beide organisaties hopen dat de zeven andere Verenigingen van Moskeeën zich aansluiten bij het initiatief, waarvan het belang niet mag onderschat worden.

Uiteraard blijft GAIA gekant tegen het onverdoofd of onbedwelmd (rituele) slachten van de schapen en runderen en blijft de dierenrechtenorganisatie pleiten voor bedwelming van de dieren en voor giften in plaats van slachtingen. GAIA vreest voor verboden rituele thuisslachtingen zeker daar waar de plaatselijke overheid geen enkele inspanning gedaan heeft om de moslimgemeenschap daarover correct te informeren.

Bij meldingen van verboden thuisslachtingen zal GAIA klacht indienen bij de politiediensten en/of de gerechtelijke overheden en hen vragen onmiddellijk op te treden tegen overtreders van de wet. De wet verbiedt rituele thuisslachtingen.

GAIA stelde vast dat er gemeenten zijn die slachtbonnen afleveren aan de lokale moslimgemeenschap maar geen enkele informatie hebben gegeven over de manier waarop het offerfeest wettelijk kan verlopen. Bepaalde gemeenten zijn ook niet op de hoogte van de Handleiding voor de organisatie van het offerfeest van de federale en regionale overheid, die nochtans opgesteld werd ten behoeve van de steden en gemeenten. Een aantal gemeenten (Roosdaal) geeft ook geen informatie aan mensen die zelf vragen waar ze terecht kunnen voor slachtingen in overeenstemming met de wet.

Erger, sommige gemeentelijke ambtenaren (Stabroek), waar nochtans een tijdelijke slachtinrichting erkend is, zeggen aan wie belt voor een slachtvergunning, dat men thuis mag slachten. Eén van die ambtenaren stelde zelfs dat ze mensen aansporen om thuis te slachten. Dit is natuurlijk totaal onaanvaardbaar. GAIA zal hiervan een verslag overmaken aan Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen en de bevoegde federale minister.

Navraag leert dat een aantal gemeenten en moslimverenigingen giften aanmoedigen. Anderen doen dat niet. Dat alternatief staat uitdrukkelijk vermeld in de Handleiding voor de organisatie van het offerfeest van de federale en regionale overheid. Positief is dat het Waalse Gewest niet langer ingaat op aanvragen van plaatselijke overheden om containers te leveren voor slachtafval van dieren die illegaal thuis geslacht werden. GAIA heeft daar de voorbije jaren heftig tegen geprotesteerd omdat het her en der plaatsen van containers verboden thuisslachtingen in de hand werkt.

Meteen na het offerfeest van vandaag en morgen gaan de Unie van Brusselse Moskeeën en GAIA intensief samen werken aan een oplossing die een antwoord biedt op de vraag hoe we de dieren lijden kunnen besparen op een manier die zowel voldoet aan de bekommernissen van niet-moslims inzake dierenwelzijn als aan het respect voor het dier en gezonde voeding volgens de geest van de Islam.

> Meer over onze campagne tegen rituele slachtingen