Restaurant De Lindenhof in Giethoorn grote winnaar Copa Jerez 2007


Chef Jarno Eggen en gastvrouw Cindy Borger tonen wederom hun talent

AMSTERDAM, 20071219 -- De Nederlandse finale van de Copa Jerez 2007 is overtuigend gewonnen door Restaurant De Lindenhof (18/20 punten GaultMillau, 3 Rode Toques/ 2 Michelinsterren). Gastvrouw Cindy Borger (GaultMillau's Talentvol Gastvrouw) en haar partner en collega Jarno Eggen (rechterhand van patron-cuisinier Martin Kruithof) zijn rechtstreeks geplaatst voor de tweejaarlijkse Nederlandse finale 2007/2008 waarbij de uiteindelijke winnaar de driekleur in Spanje zal verdedigen tijdens de internationale Copa Jerez, begin 2009 in Jerez de la Frontera.

Top restaurants

De twee andere finalisten van 2007, De Librije (19,5/20 punten GaultMillau, 4 Rode Toques/ 3 Michelinsterren) en Hof van Sonoy (15/20 punten GaultMillau, 2 Zwarte Toques/ 1 Michelinster) eindigden ex aequo. Beide restaurants zullen daarom samen met de finalisten van 2008 meedingen naar een plek in de tweejaarlijkse finale.

Combinaties

Tijdens de finale presenteerde ieder team in totaal 3 combinaties, elk daarvan op basis van een Vino de Jerez uit een van de volgende categorieën:
1) Fino / Manzanilla
2) Amontillado, Oloroso, Palo Cortado - droog (seco) of halfzoet (semidulce)
3) PX / Moscatel
Alle kandidaten zijn vrij geweest in hun keuze van sherryproducenten. Tijdens de finale hebben iedere gastheer (-vrouw) en chef aan de jury een presentatie gegeven, om keuze van het betreffende gerecht, gebruikte ingrediënten en het gebruik van sherry toe te lichten.

Winnende combinaties

De Lindenhof serveerde in categorie 1 een gerecht van zeebaars, oester en pata negra in combinatie met de Fino dry van Bodegas J.C. Gutiérrez Colosía. Categorie 2 leverde een opmerkelijk (smakelijk) gerecht op: spare-ribs met meloen en ganzenlever met daarbij een Oloroso Muy Viejo (Very Old Rare Sherry), Matusalem van González Byass en in categorie 3 werd een crème van koffie en kerrie geserveerd met pruimen en krokante rijst met specerijkoek, begeleid door Moscatel Goyesco van Delgado Zuleta.

Presentatie top 3 op Wine Professional

De drie teams presenteren tijdens de vakbeurs Wine Professional in de Amsterdam RAI hun hoogst scorende sherry-spijscombinatie van de Nederlandse finale op dinsdag 8 januari 2008 op het GaultMillau Theater tussen 15.00 en 16.00 uur.

Vakjury

De finalejury van de Nederlandse Copa Jerez bestond dit jaar uit:
Jan van Lissum, voorzitter en Copa Jerez-initiator;
- Pascal Jalhaij, voormalig chef de cuisine van Vermeer, oud-winnaar Nederlandse editie Copa Jerez;
- Edwin van de Goor, gastheer-eigenaar Seinpost (17/20 punten GaultMillau, 3 Zwarte Toques, 1 Michelinster), 2e plaats internationale finale Copa Jerez 2005;
- Moshik Roth, chef-eigenaar't Brouwerskolkje (17/20 punten GaultMillau, 3 Zwarte Toques, 1 Michelinster), 2e plaats internationale finale Copa Jerez 2007;
- Carmen Aumesquet, promotion director Consejo Regulador Jerez

Verlegenheid

De grondige selectie van kandidaten heeft dit jaar een boeiende finale opgeleverd voor de jaarlijkse Nederlandse Copa Jerez. Vier teams werden uitgenodigd, waarvan er één, tot verbazing van de vakjury en medefinalisten, op het allerlaatste moment verstek liet gaan: Restaurant Ciel Bleu, Hotel Okura (15/20 punten GaultMillau. 2 Zwarte Toques, 2 Michelinsterren) meldde 2 dagen vóór de finale dat door drukte niet aan de verplichtingen als finalist kon worden voldaan. De organisatie werd hierdoor danig in verlegenheid gebracht, omdat in dit stadium niet meer een van de halve-finalisten kon worden uitgenodigd om deel te nemen aan de finale: de voorbereidingstijd zou hiervoor te kort zijn. De beslissing, en voornamelijk de reden van afzeggen van Ciel Bleu/Hotel Okura kon bij de medefinalisten niet op begrip rekenen.


www.vinosdejerez.nl www.thewinesite.nl