Allochtonen laten PvdA vallen, regerinspartijen hiervan de dupe


NIEUWEGEIN, 20071219 -- Allochtonen lijken het vertrouwen in de regering te verliezen. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen zijn de coalitiepartijen bijna een kwart van hun aanhang onder allochtonen kwijtgeraakt: van 54,7% naar 42,1% nu. Het kabinet krijgt van de allochtonen een mager zesje. Dit blijkt uit de Stemindex Allochtonen van Foquz Etnomarketing.

Het vertrouwensverlies in de regering is te wijten aan de PvdA. Die partij ziet de aanhang onder allochtonen dalen van 45,3% bij de Tweede Kamerverkiezingen naar 29,5% nu. Onder de Marokkaanse kiezers maakt PvdA zelfs een vrije val van 68,5% in november vorig jaar naar 33,1% nu. Ook onder Antillianen verliest de PvdA flink: van 34,8% bij de Tweede Kamerverkiezingen naar 19,8% nu.

Voor de Stemindex Allochtonen is een representatieve groep van 566 stemgerechtigde allochtonen van 18 jaar en ouder uit de vier grootste groepen - Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen - face-to-face benaderd. Zij hebben vragen beantwoord over hun stemgedrag en hebben waarderingscijfers aan de regering toegekend.

Ook de SP daalt onder allochtonen, van 20,4% naar 14,9%. Samen krijgen de drie linkse partijen 54,9% van de allochtone stemmen (was 76,8%). D66 lijkt hiervan voordeel te ondervinden: 10,5% van de allochtone kiezers zou nu op D66 stemmen, tegen 6,5% bij de Tweede Kamerverkiezingen.

De zesjescultuur die volgens Balkenende in Nederland heerst krijgt zijn weerslag in de Stemindex Allochtonen. Het kabinet als geheel krijgt van de allochtonen nét geen voldoende; geloofwaardigheid en deskundigheid scoren beide een 6,0. Daadkracht en effectiviteit krijgen beide een 5,9, betrouwbaarheid een 5,7. Balkenende krijgt zelf gemiddeld een 5,6 in zijn functie als premier. Marokkanen zijn het negatiefst over Balkenende gestemd (5,1), Surinamers het positiefst (6,0).





Foquz Etnomarketing