Gemeente Sittard-Geleen


162_2007

PERSBERICHT

Extra investering ontwikkeling jeugd in kunst, cultuur en sport

Sittard-Geleen, 19-12-2007 - De gemeente Sittard-Geleen heeft op vrijdag 14 december een verklaring ondertekend waarin zij aangeeft het aantal brede scholen met sport- en cultuuraanbod in de gemeente uit te breiden. De gemeente gaat voor de zomer van 2008 zes banen creëren bij scholen, sportverenigingen en cultuurinstellingen om de samenwerking tussen onderwijs, sport en cultuur te versterken. Met deze banen versterkt de gemeente de maatschappelijke functie van de sportverenigingen. De gemeente wil leerlingen bewegen om dagelijks te sporten en meer gebruik te maken van het kunst- en cultuuraanbod in de stad. Wethouder Berry van Rijswijk: 'Ik hoop dat deze combinatiefuncties in goede samenwerking met de onderwijs-, cultuur- en sportinstellingen in deze gemeente tot stand komen. Deze combinatiefuncties zijn een kans om onze beleidsdoelstellingen voor brede scholen, voor- en vroegschoolse opvang en versterking van kunst, cultuur en sport te realiseren. In de nota 'Jong zijn in 046', die in februari 2008 in de raad wordt besproken, wordt dieper ingegaan op de stimulering van het jeugdbeleid in onze stad.'

Met de plannen voor de combinatiefuncties komt de gemeente tegemoet aan een besluit van het Kabinet, waarin staat dat er landelijk tenminste 850 combinatiefuncties moeten worden gerealiseerd in het primair onderwijs, 250 in het voortgezet onderwijs, 1250 in de sportsector en 150 in de cultuursector. In de eerste drie maanden van 2008 wordt door de vier grote steden in Limburg (Venlo, Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen), in samenwerking met het Huis van de Sport, gewerkt aan een provinciaal plan om de combinatiefuncties in te richten. Als dat plan gereed is wordt er per gemeente, dus lokaal, met alle betrokken partners gesproken om te bekijken op welke wijze deze taakstelling gerealiseerd kan worden.

In een combinatiefunctie wordt een persoon, fulltime of parttime, bijvoorbeeld aangesteld in dienst van Het Domein. Deze persoon gaat dan cultuurlessen geven op basisscholen. Vervolgens kunnen de kinderen via de naschoolse opvang op bezoek bij Het Domein om daar bijvoorbeeld een studieopdracht te doen of een workshop te volgen. Dit soort combinaties is denkbaar tussen sportverenigingen en scholen, de bibliotheek en scholen, theatergezelschappen en scholen, Artamuse etc.

De gemeente Sittard-Geleen start in 2008 met een taakstelling van 6,5 fte's, in 2009 moeten er vervolgens in totaal 8,3 fte's zijn gerealiseerd oplopend naar 13,8 in 2010. De helft van de kosten (bijna 1 miljoen euro verdeeld over de komende vier jaar) worden betaald door het Rijk. De andere helft moet worden betaald door de betrokken partners op het terrein van onderwijs, cultuur en sport en door de gemeente Sittard-Geleen. Het gaat om structurele bijdragen van Rijk en partners en om structurele arbeidsplaatsen.


---




Gemeente Sittard-Geleen