Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 19 december

Fryslân, 19-12-2007 o Politieberichten van dinsdag 18 december 07.00 uur tot woensdag 19 december 07.00 uur.

Sneek: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden
De politie heeft maandagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Stadsrondweg-zuid. Ter plaatse geldt in verband met wegwerkzaamheden een snelheidsbeperking van 50 km/u. In een tijdsbestek van tweeëneenhalf uur werden ruim 1000 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 242 te snel, met 101 km/u als hoogst gemeten snelheid.

Workum: aanrijding onder invloed
De politie heeft dinsdagmorgen een 28-jarige inwoonster van Hindeloopen aangehouden. De vrouw was met haar auto op de Alegeraburren tegen een geparkeerde auto aangereden. Omdat ze flink bleek te hebben gedronken, moest ze op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 1035 ug/l werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt en werd haar rijbewijs ingevorderd.

Tjalhuizum: auto in de sloot
De politie heeft een eenzijdig ongeval met een personenauto op dinsdagochtend de rijksweg A7 onderzocht. De bestuurster, een 55-jarige vrouw uit Makkum, naderde in een moment van onoplettendheid een voorganger zeer dicht. Na een stuurcorrectie raakte ze in de slip en kwam volledig in de sloot naast de weg terecht. Twee getuigen zagen het gebeur3en en haalden de vrouw uit de auto. Ze kwam met de schrik vrij.

Haule: twee gewonden bij aanrijding
De politie heeft dinsdag hulp verleend bij een ernstige aanrijding op de Tonckensweg. Een 82-jarige man uit Haulerwijk kwam met zijn personenauto vanuit de richting Haulerwijk. Hij kwam door nog onbekende oorzaak op de linkerweghelft terecht. Daar naderde juist uit tegenovergestelde richting een vrachtauto, bestuurd door een 26-jarige man uit Harkema. Een aanrijding was het gevolg. De bestuurder van de personenauto raakte zwaar gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Ook zijn passagier, een 84-jarige vrouw uit Haulerwijk, raakte zwaar gewond. Zij is overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Kollumerzwaag: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend een aanrijding onderzocht op de Foarwei. Een 76-jarige vrouw uit Kollumerzwaag reed met haar fiets over het trottoir in de richting Zwaagwesteinde. Op het moment dat ze vanaf het trottoir via het betegelde middengedeelte de rijbaan van de Foarwei opreed, passeerde daar juist een vrachtauto met aanhangwagen, die in dezelfde richting reed. De vrachtauto werd bestuurd door een 24-jarige man uit Surhuisterveen. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw is met spoed met hoofd- en armletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Brouwerssingel een aanrijding afgehandeld, waarbij een 63-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. Een 60-jarige automobiliste uit Drachten nam de binnenbocht en zag daarbij de fietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Wirdumerdijk. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het vernielen van een raam. Uit een magazijn werden een groot aantal schoenen weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Veenwouden: kerstpakket gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een kerstpakket van een 52-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde. De vrouw had dinsdagmiddag haar fiets, met het kerstpakket op de bagagedrager, geparkeerd bij een supermarkt aan de Lijsterstraat. Toen vrouw na een kwartier terugkwam bleek het kerstpakket te zijn gestolen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Kootstertille: bedrijfsongeval
De politie heeft dinsdagmiddag assistentie verleend bij een bedrijfsongeval aan de Westkern. Een lading ijzeren rijplaten viel bij het lossen van een vrachtauto van een vorkheftruck. De stapel kwam deels terecht op het slachtoffer, een 46-jarige man uit Burgum, die er naast stond. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Naast het slachtoffer stond een 48-jarige man uit Oudega (Sm). Hij raakte licht gewond aan zijn schouder. Het verdere onderzoek wordt ingesteld door de Arbeidsinspectie.

Deinum: automobiliste gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft dinsdagmiddag op de Westergoawei een
kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 48-jarige automobiliste uit Itens gewond raakte. De vrouw naderde het verkeerslicht en verminderde snelheid omdat het licht net op oranje was gesprongen. Een 20-jarige automobilist uit de Triemen zag dit te laat en een kop-staartbotsing was het gevolg. De vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder uit de Triemen kwam met de schrik vrij.

Wolsum: insluiping in woning
De politie onderzoekt een insluiping in een woning aan de Nijewei. Dinsdagmiddag kwam men de woning binnen via een niet afgesloten achterdeur. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. De 45-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagavond op de Groningerstraatweg het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Franeker het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 129 kilometer per uur. Op de Groningerstraatweg is een snelheid van 70 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Franeker ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft dinsdagavond nabij het pand van de dokterswacht aan de Zonnebloemstraat een 51-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. De man had zich bij de balie van de dokterswacht gemeld en wenste medische hulp. Omdat de Heerenveener zich niet behoorlijk gedroeg werd na overleg met een arts besloten om de man niet te helpen. Hij werd hierop kwaad, trok een pinapparaat van de balie en verliet het pand. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de Heerenveener werd net buiten het pand aangesproken door de agenten. De man gooide het pinapparaat voor de voeten van de agenten kapot op de grond. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: inbraak in sportcentrum
De politie onderzoekt een inbraak in een sportcentrum aan de Mientewei. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men het pand binnen na het forceren van een raam. Uit een kantoor werd een laptop weggenomen. Een 35-jarige inwoner van Gorredijk deed aangifte.