Buitenlandse afgestudeerden mogen langer een baan zoeken

Buitenlandse studenten van buiten de Europese Unie die hier afstuderen, mogen vanaf vandaag langer in Nederland blijven. In plaats van drie maanden mogen ze voortaan na afronding van hun studie een jaar lang naar werk zoeken. Ze moeten wel in hun eigen onderhoud voorzien (bijvoorbeeld door eigen geld of een baantje) en kunnen dus geen uitkering krijgen. Het minimale beginsalaris dat ze na dat jaar moeten gaan verdienen om hier als 'kennismigrant' te mogen werken, gaat omlaag van 34.130 euro naar 25.000 euro. Het nieuwe bedrag staat meer in verhouding tot wat afgestudeerden in de praktijk kunnen verdienen.

Het kabinet was het hierover in mei al eens geworden na het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over arbeidsmigratie en het advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) over studiemigratie. Om dit ook daadwerkelijk mogelijk te maken heeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - mede namens minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen en het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volkverzekeringen 1999 nu aangepast en de ingangsdatum bepaald.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid