GAIA


Persbericht © GAIA en de

Unie van Brusselse Moskeeën 18 december 2007

GAIA en Unie van Brusselse Moskeeën gaan samen werken aan oplossing voor dierenwelzijnproblemen bij rituele slachtingen

De Unie van Brusselse Moskeeën, vertrekkend van het volgende vers in de Koran "Er is geen dier op aarde en geen vogel die vliegt met zijn vleugels die geen gemeenschappen vormen gelijk aan u (mensen)!" (6: 38), en de dierenrechtenorganisatie GAIA hebben afgesproken dat ze samen een duurzame oplossing zoeken voor de problemen in verband met het dierenwelzijn.

Beide organisaties zullen zo snel mogelijk na het offerfeest van morgen 19/12 en overmorgen 20/12 een structurele dialoog opstarten. Het is de bedoeling om in een geest van wederzijds respect samen na te gaan op welke wijze de huidige samenlevingsproblemen waartoe de rituele slachtingen aanleiding geven in verband met het dierenwelzijn en een gezonde voeding zonder gevaar voor onze samenleving, kunnen opgelost worden.

Centraal staat de vraag: Hoe kunnen we de dieren lijden besparen op een wijze die het best beantwoordt zowel aan het respect voor het dier en een gezonde voeding volgens de geest van de Islam, als aan de bekommernissen van niet-moslims inzake dierenwelzijn?

GAIA en de Unie van Brusselse Moskeeën zijn het er over eens dat eerst een zo volledig en exact mogelijke stand van zaken moet opgesteld worden. In dat verband zal geen enkel aspect van de rituele slachtingen dat een impact heeft op het dierenwelzijn en gezonde voeding in ons land uit de weg gegaan zal worden.

Zowel GAIA als de Unie van Brusselse Moskeeën hopen dat ook de zeven andere Verenigingen van Moskeeën van het land bereid zijn om deel te nemen aan dit initiatief, waarvan het belang niet kan onderschat worden.